Hlavní obsah

Výstava pomůže dětem s výběrem povolání

ČTK, Kariéra
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Výstava Vzdělání a řemeslo, která bude v úterý zahájena na českobudějovickém výstavišti, pomůže dětem s výběrem povolání. Zejména žáci vyšších ročníků základních škol a jejich rodiče se zde mohou seznámit s nabídkou studijních oborů v ČR, zastoupeny budou i školy z Rakouska a Německa. Novinkou letošního 13. ročníku jsou soutěže řemesel.

Článek

"Vzhledem k tomu, že dnes je řemeslo velmi žádané a je nedostatek této kvalifikované pracovní síly, rozhodli jsme se naši výstavu trochu změnit a zaměřit se na podporu a propagaci tohoto vzdělávání. Chceme tím ovlivnit nejen mládež, která si vybírá povolání, ale i rodiče," uvedla ředitelka výstaviště Marcela Payerová. Lidé vyučení řemeslu mají podle jejích zkušeností na trhu práce dobré uplatnění.

Letos se výstava koná od 18. do 20. září a představí se na ní 129 vystavovatelů, kromě škol a učilišť také výrobci školních pomůcek, nakladatelství a vydavatelé učebnic. Ukazuje rozmanité obory a školy předvádějí, co a jak žáky učí, takže zájemci mohou získat přesný obrázek o tom, co je čeká.

Stovka nadějí českých řemesel

Do soutěží v řemeslech je přihlášeno přes 100 mladých lidí z celé republiky. Poměří si síly například v oborech instalatér, obkladač, fotograf, barman, aranžér či v technických disciplínách. Výtvarně nadaní budou kreslit a modelovat a pro veřejnost může být inspirativní třeba soutěžní přehlídka jídelních tabulí.

Účastníci budou soutěžit také o nejlepší prezentaci školy a nejlepší exponát - výsledky budou vyhlášeny v poslední den, tedy ve čtvrtek v 16:15. Cílem všech soutěží je i výměna zkušeností mezi školami nejen z České republiky. Na výstavě totiž budou zastoupeny i školy z rakouského Gmündu a německého Waldkirchenu.

Výstava, kterou výstaviště pořádá ve spolupráci s ministerstvem školství, krajským úřadem a dalšími partnery, je největší přehlídkou středního školství v zemi. Loni přilákala téměř 15 000 lidí.

Reklama

Související články

iQpark otevře brány k poznávání

3. května 2007 se v plné kráse představí veřejnosti první zábavně naučné centrum v ČR - iQpark v Liberci. iQpark je nekomerčním projektem, který vznikl...

Výběr článků

Načítám