Hlavní obsah

Výjimka učitelům bez VŠ vzdělání má trvat dalších 5 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Učitelé bez odpovídajícího vzdělání by měli dostat dalších pět let na to, aby zahájili studium, a mohli tak ve škole zůstat. Počítá s tím návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, který představilo ministerstvo školství. To v zásadě trvá na tom, že učitel musí mít vysokoškolské vzdělání magisterského typu.

Článek

Ministr Ondřej Liška (Strana zelených) uvedl, že pokud některá média uváděla, že chce snížit u učitelů standard na středoškolské vzdělání, lhala.

Nynější zákon o pedagogických pracovnících učitelům ukládá, aby si nejpozději do začátku roku 2010 začali potřebnou kvalifikaci doplňovat. Pokud studovat nezačnou, měli by ze škol odejít. Ministerstvo novelou reaguje mimo jiné na fakt, že termín se blíží a asi 15 procent pedagogů se problém stále týká.

Posunutí o pět let a další výjimky, které má novela umožnit, mají podle náměstka ministra Jindřicha Kitzbergera zajistit, že školy nepřijdou o dobré a zkušené kantory.

Výjimka nebude platit pro všechny učitele

Pokud jde o obecné prodloužení výjimky na vzdělání o pět let, neplatila by pro všechny. Ti, kteří přijdou po 1. lednu 2010, by měli na zahájení studia již jen dva roky.

Ředitel by také mohl rozhodnout o tom, že někoho si na škole ponechá, i když studium včas nezahájil. Takto by mohl postupovat v případě pedagogů, kterým je nejméně 45 let a mají za sebou úspěšnou desetiletou praxi. Nyní jsou uvedené hranice 50 let věku a 15 let praxe.

Učitelům cizího jazyka by podle ministerstva postačovalo magisterské vysokoškolské vzdělání neučitelského typu, pokud by k němu měli doplňující pedagogické studium a odpovídající jazykovou zkoušku.

Reklama

Související články

Učitelé budou 9. června stávkovat

Školské odbory chystají na pondělí 9. června stávku všech školských pracovníků. Novinkám to sdělil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků...

Výběr článků

Načítám