Hlavní obsah

Výchova techniků začíná už od prvňáků

Právo, Jana Pechová

Tsunami jménem Merkur zaplavuje školy v Kraji Vysočina. Iniciativa původně vzešlá z velké firmy, která hledala cestu k podnícení zájmu o studium technických oborů, se setkala s aktivní odezvou kraje a jednotná metodika slaví takový úspěch, že se kraj rozhodl obdobnou výuku zavést i pro nejmenší školáky.

Foto: archív Kraje Vysočina

Chlapecký tým ze ZŠ Telč – Masarykova v loňské soutěži.

Článek

Legendární stavebnici dostalo v minulém školním roce jako sponzorský dar od iniciátora projektu, firmy Bosch Diesel, prvních 15 škol zapojených do pilotního projektu. Kraj ho orámoval zajištěním odborně zpracované metodiky, dal věci publicitu a v závěru roku vyhlásil soutěž pro žáky.

Záměr zafungoval

Už samotné postřehy soutěžících ze zúčastněných 14 týmů prozrazovaly, že záměr – zvýšit zájem dětí o techniku – funguje bezchybně. Atraktivní ceny se ukázaly jako parádní bonus, nejdůležitější ale byla zjevně sama tvůrčí práce.

„Stavbu modelu jsme s týmem trénovali několik týdnů. Odhaduji, že na náš jeřáb bylo potřeba několik stovek součástek. Jeho konkurenční výhodou je skládací rameno. A pokud jde o tuhle soutěž, myslím, že není špatné si to vyzkoušet, člověka to začne bavit a má chuť to dál studovat,“ poznamenal například Ondřej Hladík ze školy v Měříně.

Metodiku už využívají desítky škol

Do tohoto školního roku už šikovné ruce a hlavy budoucích konstruktérů zaměstnává nejen téma nové soutěže na více než dvojnásobném počtu škol.

„Letos si o metodiku oficiální cestou zažádalo dalších 22 škol, mnohé si ji ale stáhly elektronicky. Podle našich informací už ji využívají v desítkách škol. Samotnou stavebnici získávají ve spolupráci se zřizovateli či s místními firmami,“ uvedla mluvčí úřadu Jitka Svatošová.

Merkur nestárne

„Merkur je stavebnice, která nestárne. Používáme ji ve vyučování od loňského roku, letos poprvé využijeme postupů z manuálu. Děti staví jak z nově pořízených stavebnic, tak ze stavebnic, které jsou na škole už 35 let,“ potvrdil pedagog z třebíčské ZŠ Týnská Svatopluk Dvořák účinnost nové vysočinské praxe.

„Stavebnici využíváme nejen ve výuce, ale i v družině. Děti při práci se stavebnicí ztrácejí pojem o čase, jsou překvapivě velice tvůrčí a trpělivé,“ přidala postřeh ředitelka malotřídky ze Lhotky Eva Součková. Letošní druhý rok projektu přinese nejen další ročník atraktivní soutěže pro „merkuristy“, ale i přípravu obdobného projektu pro mladší děti.

Ve finále postaví vesmírné vozidlo

Pro žáky zúčastněné v projektu „Stavíme z Merkuru“ dle zmiňované metodiky letos kraj připravil ještě větší motivaci než vloni – finále pro mladé konstruktéry se uskuteční na vojenské letecké základně u Náměště nad Oslavou a tématem bude vesmírné vozidlo.

„Už nyní máme informace o tom, že zájem o účast bude větší než loni, tak nevylučujeme, že budou muset proběhnout i postupová kola,“ uvedl vedoucí odboru školství Kamil Ubr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám