Hlavní obsah

Vláda schválila vznik úřadu pro zaměstnanost a sociální správu

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí odsouhlasila zřízení Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu jako jediného úřadu, který by měl mít od roku 2009 na starosti nezaměstnané, vyplácení sociálních dávek i ochranu dětí. Zřízení úřadu navrhl ministr práce Petr Nečas (ODS). Jak informoval premiér Mirek Topolánek, přípravu a schválení materiálu doprovázela bouřlivá diskuse.

Článek

Národní úřad a jeho pobočky by měly vzniknout z nynějších úřadů práce. Od ledna 2009 by převzaly jejich činnost i činnost obecních a krajských úřadů, která se týká dávek, příspěvků a ochrany dětí. Podle ministrových představ by tak "služba občanům" měla být ucelená, pro podpory by si chodili jen do jedné instituce. 

Úřady by navíc získaly lepší přehled o situaci žadatelů a mohly by s nimi lépe pracovat a účinněji jim pomoci ke zlepšení podmínek, je přesvědčen Nečas. Systém by tak podle něj byl efektivnější.

Cílem jsou úspory, náklady ale půjdou do miliard

Ministerstvo předpokládá, že zřízení jediné instituce zjednoduší administrativu. Nový úřad by mohl prý po čase ale přinést úspory, a to nejen na "obsluze". Díky lepšímu přehledu o klientech a provázanosti jednotlivých systémů podpor by se mohly snížit i výdaje na dávky. V prvním roce by náklady na fungování nového úřadu podle návrhu měly činit 4,33 miliardy korun. Zhruba 2,16 miliardy by měly pokrýt dosavadní výdaje na státní správu, zbytek by měl zajistit státní rozpočet.

Proti záměru vystupují kraje. Nečas k tomu novinářům řekl, že s kraji bude při přípravě zákona diskutovat. Uvedl, že zřízení úřadu a změny nemají být "žádným násilným převzetím" činností od samospráv.

S návrhem na zřízení úřadu nesouhlasí opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Jiřího Paroubka chce vláda problém "přebujelé byrokracie řešit další byrokracií". Paroubek uvedl, že cestou je větší adresnost při vyplácení dávek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám