Hlavní obsah

Vláda chce udržet a zvýšit zaměstnanost seniorů

– PRAHA

Udržet a zvýšit zaměstnanost starších pracovníků je jednou z hlavních priorit Národního programu přípravy na stárnutí. Podle prognózy by v roce 2050 měla být ve věku nad 65 let celá jedna třetina lidí, kterým je nutno zajistit kvalitní podmínky k životu. Návrh programu na léta 2008 až 2012 by měla dnes projednat na svém prvním letošním zasedání vláda.

Článek

Podle prognózy Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude v roce 2050 téměř třetina lidí starší 65 let. V polovině 20. století patřilo do této věkové kategorie jen 13 procent občanů. Cílem strategie je zajistit těmto lidem kvalitní a aktivní život, sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Za klíčovou prioritu řešení ekonomických problémů, které může stárnutí společnosti způsobit, autoři považují zvýšení a udržení zaměstnanosti seniorů. Například přechod mezi pracovní aktivitou a důchodem by měl být flexibilnější než dosud.

"Důchodový věk by neměl stavět jedince před volbu pouze mezi dvěma možnostmi, mezi úplným odchodem z trhu práce a plným setrváním na trhu práce," píše se v návrhu programu. Zaměstnavatelé by pro seniory měli vytvářet "kvalitní pracovní místa" a nabídnout jim dobré pracovní podmínky.

MPSV prosazuje postupné odchody do důchodu

Ministerstvo práce si v programu uložilo úkol navrhnout taková opatření, která by lidem umožnila postupné odchody do důchodu. O důchodové reformě zatím neúspěšně jednají koaliční strany, ministr práce Petr Nečas (ODS) chce, aby o návrhu reformy jednala tento měsíc vláda i bez dohody s opozicí.

Vládní kabinet prosazuje zvýšení hranice odchodu do důchodu na 65 let i povinné doby pojištění z 25 na 35 let. Cílem programu přípravy na stárnutí je také podpora celoživotního vzdělávání, například motivací zaměstnavatelů, kteří investují do znalostí svých zaměstnanců.

Prioritní je pro autory programu i zajištění odpovídající dostupné zdravotní a sociální péče pro seniory. Podporovat by se měla především taková opatření, která umožní život seniora v jeho přirozeném prostředí. Program stanovuje priority a opatření na pět let. V roce 2012 vláda program vyhodnotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám