Hlavní obsah

Více než polovina absolventů ekonomických SŠ pracuje mimo obor

Praha

Více než polovina absolventů ekonomických středních škol, kteří po maturitě nastoupili do zaměstnání, nepracuje ve vystudovaném oboru. Mezi maturanty od 20 do 24 let tito lidé změnili zaměření častěji, než je průměr. Nejčastěji proto, že v oboru nemohou najít uplatnění. Uvádí to analýza Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V oboru by chtěly pracovat přibližně dvě třetiny absolventů ekonomických středních škol, ale řadě z nich se to nepodaří.

„Ukazuje to určitou přeplněnost trhu práce absolventy ekonomických oborů,” uvádí analýza.

Absolventi obchodních akademií jsou na tom lépe

Ve srovnání s jinými obory mají absolventi ekonomických škol také mírně nadprůměrnou nezaměstnanost, kterou NÚV zjišťuje přibližně rok po maturitě. Mezi maturanty ze čtyřletých odborných škol, které jsou v tomto odborném zaměření nejčastější, byla loni nezaměstnanost 9,6 procenta. Vzhledem k ekonomickému vývoji ale postupně klesá, v roce 2013 to bylo téměř 15 procent.

Ve srovnání různých ekonomických oborů jsou na tom lépe absolventi obchodních akademií než maturanti ze škol zaměřených na ekonomiku a podnikání. Obor podnikání se zaměřením na různá odvětví se vyučuje na nástavbách, které ale vyhledává čím dál méně lidí. Práci hledají hůře než maturanti ze středních škol. V roce 2015 bylo nezaměstnaných 15,5 procenta absolventů ekonomických nástaveb.

Ekonomické obory jsou po gymnáziích nejvíce zastoupenou skupinou oborů vzdělání. Loni na takto zaměřených středních školách maturovalo zhruba 5800 lidí, což bylo přibližně 7,5 procenta všech absolventů středních škol.

Polovina studovala při práci

Počet i podíl absolventů ekonomických škol klesá. Například v roce 2010 bylo 12 tisíc absolventů, tehdy 11,6 procenta maturantů. Dalších zhruba 2500 lidí ukončilo v roce 2015 studium na nástavbách. Přibližně polovina z nich zvolila jinou než denní formu vzdělávání, tedy studovala hlavně při zaměstnání.

Většina maturantů ze středních škol nemíří rovnou do zaměstnání. Podle údajů z roku 2013 bylo 63 procent z nich přijato na vysoké nebo vyšší odborné školy. Vedle ekonomických se hlásí také na různé společenskovědní obory nebo učitelství.

Ne všichni VŠ dodělají

Přibližně pětina maturantů z ekonomických škol ukončí VŠ nebo VOŠ předčasně, tedy do dvou let od maturity. Ve srovnání s ostatními maturanty je to podprůměrné číslo.

Absolventi nástaveb nemají o další studium takový zájem, na vyšším stupni jich pokračuje přibližně třetina. Téměř 40 procent z přijatých ukončuje studium na VŠ nebo VOŠ předčasně.

Reklama

Související články

Absolventi VŠ mají přemrštěné nároky

Absolventi českých vysokých škol požadují vyšší nástupní mzdu, než jaký je v současnosti standard. Vyplývá to z šetření personální agentury Grafton...

Výběr článků

Načítám