Hlavní obsah

Veřejnou službu si moravskoslezská města zatím pochvalují

Ostrava

Pozitivní ohlasy zatím vyvolává u moravskoslezských měst takzvaný institut veřejné služby, v jehož rámci radnice zaměstnávají lidi dlouhodobě pobírající sociální dávky. Městský obvod Slezská Ostrava, pro něhož dlouhodobě nezaměstnaní pracují už čtvrt roku na úklidu města, si mezi 15 pracovníky dokonce vybral osm lidí, kterým nabídl trvalé zaměstnání.

Foto: Právo

Nezaměstnaní z úřadů práce mohou využít institutu veřejné služby

Článek

Uvedla to mluvčí radnice Marie Stypková. Veřejná služba je od letošního roku součástí zákona o pomoci v hmotné nouzi. Mohou ji vykonávat lidé, kteří pobírají dávky více než půl roku.

Pokud se takto nezaměstnaní z vlastní iniciativy nezapojí do veřejné služby, už při červencové výplatě dávek to finančně pocítí. Pokud nebudou pracovat, klesnou jejich dávky na 2020 Kč. Naopak, pokud odpracují nejméně 20 hodin měsíčně, přijdou si alespoň na životní minimum, tedy na částku 3126 korun. Když odpracují 30 hodin v měsíci, bude příspěvek 3679 korun.

Právě Slezská Ostrava začala dlouhodobě nezaměstnaným nabízet veřejnou službu mezi prvními. Město pro lidi pobírající sociální dávky vybralo úklid v problémové Riegrově ulici v Hrušově. "Ukazuje se, že to byl krok správným směrem, protože paradoxně jedna z nejšpinavějších lokalit patří dnes k nejčistším v Ostravě," uvedla Stypková.

Zájemci o práci čistí město

Od června úřad některé z lidí zaměstnal jako dělníky čištění města. "Z té skupiny je pět žen a tři muži. Z našeho pohledu se tedy jednoznačně jedná o dobrý počin. Přestože jsme museli do těch dělníků dát peníze na oblečení a vybavení, tak se nám to vyplatilo. Kdybychom si měli najmout firmu, vyjde nás to mnohonásobně dráž," uvedla Stypková.

Podobnou zkušenost má Bruntál, kde lidé mohou ve veřejné službě pracovat od dubna u Technických služeb Bruntál i u dalších institucí města. "Vesměs jde o údržbu a úklid veřejných prostranství, areálů a podobně. Zkušenost s veřejnou službou v Bruntále je jednoznačně dobrá. Domníváme se, že tato možnost je přínosem pro celý sociální systém i pro samotné lidi, kterých se tato záležitost dotýká," míní mluvčí Jiří Ondrášek.

Stejně je na tom Havířov, kde mohou nezaměstnaní vykonávat veřejnou službu od května. "Děláme to hlavně kvůli lidem, aby nepřišli o dávky," uvedla mluvčí města Jana Pondělíčková. Nový Jičín přijímá žadatele o práci od konce května. Kromě úklidu ulic se mohou podílet na organizaci letních kulturních akcí. Dvacet lidí pracuje od června i v Karviné.

V červenci se poprvé nepracujícím zkracují dávky

Představitelé měst se shodují, že zájem nezaměstnaných prudce stoupne v červenci, kdy nepracujícím dávku poprvé zkrátí. "Dlouhodobě nezaměstnaní závislí na dávce v hmotné nouzi jsou většinou lidé, kteří žijí od dávky k dávce a dopředu moc nemyslí," míní mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Města už vědí, že neuspokojí všechny zájemce, na něž se veřejná služba vztahuje. Nezaměstnaní se ale mohou o práci ucházet nejen na radnicích. Oslovit mohou i neziskové organizace a další instituce v celém regionu i mimo něj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám