Hlavní obsah

Vědu a podnikání bude v Čechách propojovat nová platforma

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Až desítka nových oborových seskupení, tzv. klastrů, by mohla v příštích letech vzniknout na jihu Čech. Pomoci k tomu má nově založená platforma Clusterpoint - komunikační základna, jejímž cílem je zlepšit a více propojit spolupráci vědy, firem a dalších podnikatelů. Nově vznikajícím klastrům chce ulehčit hledání informací, partnerů, popřípadě kvalifikovaných odborníků.

Článek

Platforma oficiálně funguje od začátku října. Podle jejích autorů je podobná základna vůbec první v Česku. Do budoucna hodlá spolupracovat i se zahraničím, kde klastry úspěšně fungují již řadu let.

"Naší snahou je především vytvoření funkčního prostředí pro rozvíjení spolupráce mezi akademickým a podnikatelským sektorem," uvedl Václav Filištein z Jihočeské agentury pro podporu inovačního podnikání (JAIP), která vznik této základny zaštítila.

Česko podle autorů Clusterpointu vykazuje stále nízkou úroveň spolupráce vědecko-výzkumné sféry a podnikatelů. Podnikatelům i akademické oblasti navíc stále chybí informace o možnostech vzájemné spolupráce a obecně je nedostatek kvalifikovaných odborníků v oblasti rozvoje klastrů.

Dřevaři už klastr mají, pivovary vyčkávají

Na jihu Čech je nyní asi deset klastrů, které propojují regionální společnosti nebo podnikatele a další, zejména vzdělávací instituce. Firmy si sice konkurují, ale také řeší řadu obdobných problémů. Klastry tak napomáhají upevnění a zvýšení konkurenceschopnosti.

Například letos v květnu vznikl Jihočeský dřevařský klastr. Sdružuje zatím 12 subjektů. Jsou v něm zástupci pil, výrobců dřevěných oken a dveří či lesních firem. Ekologické technologie ve vodárenství podporuje i CEVTECH a na jihu Čech fungují také Asociace Bioenergetika (ABe) a klastr Ekogen, který se zabývá zpracováváním jemných anorganických odpadních materiálů ve stavebnictví. Pivovarský a svářečský klastr teprve zjišťují, zda existuje pro jejich vznik v regionu dostatečný potenciál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám