Hlavní obsah

Vedra pokračují, zaměstnavatelé dávají lidem volno

Novinky, dol, Kariéra

Tropická vedra blížící se saharským teplotám pokračují v ČR již druhý pracovní den. Řada zaměstnavatelů dává v těchto dnech svým zaměstnancům raději volno, především v neklimatizovaných výrobních provozech, na úřadech a na venkovních pracovištích.

Článek

Minimalizují tím riziko vzniku zdravotních problémů i pracovních úrazů. Jenom v Praze bylo během pondělka v souvislosti s vedry ošetřeno na šest desítek osob.

Zákoník práce zaměstnavatelům ukládá, aby pracoviště splňovala stanovené mikroklimatické podmínky, zejména pokud jde o objem vzduchu, větrání a především o teplotu a zásobování vodou. Zaměstnavatel je povinnen pracovní dobu zkrátit, pokud jsou překročeny stanovené hodnoty teplot. 

Pro každý typ pracoviště jsou přitom tyto podmínky stanoveny individuálně, předpisem pro jednotlivé třídy práce podle její fyzické náročnosti. Hodnoty pro krácení pracovní doby jsou přímou úměrou závislé na fyzické náročnosti práce - čím je práce namáhavější, tím výrazněji by pracovní doba měla být krácena.

Ne vždy je ale zkrácení pracovní doby nezbytně nutné. Po dohodě se zaměstnanci může například dojít i k tomu, že zaměstnavatel přesune pracovní dobu na tu část dne, kdy teploty nejsou tak kritické, například na časné ráno.

Reklama

Související články

Žádané pití v zaměstnání

Vzhledem k současným venkovním teplotám je velmi aktuální téma týkající se povinnosti zaměstnavatele zajistit pro své zaměstnance nápoje na pracovištích....

Výběr článků

Načítám