Hlavní obsah

V Tatře kvůli krizi klesla průměrná mzda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Světová finanční krize ovlivnila výdělky v kopřivnické automobilce Tatra. Průměrná mzda, která ve firmě ve 3. čtvrtletí činila 26 000 korun, se jen omezením přesčasů propadla nejméně o 1700 korun, uvedl odborový předák Pavel Baroň.

Článek

Kopřivnická automobilka koncem listopadu oznámila snižování zaměstnanců a další úsporná opatření, aby se vyrovnala s poklesem odbytu. Do konce března 2009 se v Tatře bude pracovat jen tři týdny v měsíci.

"Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí u nás dosáhla 26 000 korun, dělaly to přesčasy, které se teď ale nedělají. Odhaduji, že mzda už nyní klesla o 1700 korun, a to ještě nevím, jak se projeví lidé, kteří mají sníženou pracovní dobu za prosinec," uvedl odborář.

Podle jeho informací bude od 12. prosince v automobilce pracovat jen asi polovina kmenových zaměstnanců, zbytek bude na nucené dovolené se 60 % výdělku. Poslední týden roku bude podle Baroně doma se sníženým platem pobývat nejméně 75 % zaměstnanců. "Před Vánocemi se v Tatře budou dělat jen práce, které souvisí s prodejem vozů, výroba vozů bude stát," uvedl Baroň.

Tatrovka propouští

Kopřivnická automobilka Tatra koncem listopadu oznámila, že od pololetí muselo kvůli krizi odejít zhruba 500 zaměstnanců. Dalších asi 320 pracovníků má firmu opustit do konce března 2009. V červnu zaměstnávala firma 4397 lidí. Na konci roku jich chce mít 3700 a na konci března 2009 jich podle předsedy představenstva a generálního ředitele Ronalda Adamse bude bezmála 3600.

Omezení výroby ve většině provozů podle dřívějšího vyjádření automobilky potrvá zhruba do konce března 2009 a bude znamenat snížení mzdových nákladů o osm až deset procent. Náklady na energie klesnou zhruba o pětinu. Členové vrcholového managementu budou mít po dobu omezené výroby nižší výplaty o deset procent.

Podle údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad, v Moravskoslezském kraji ve třetím čtvrtletí stoupla meziročně hrubá mzda o 7,8 procenta na 21 277 korun. Proti stejnému období loni si zaměstnanci v regionu polepšili v průměru o 1545 korun. Průměrný plat v celém Česku se meziročně zvýšil o 7,9 procenta na 23 144 korun. Proti stejnému období loňského roku byl o 1698 korun vyšší.

Reklama

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám