Hlavní obsah

V Rakousku vrcholí boj o české a slovenské pečovatelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Už půldruhého roku vede Rakousko ostrý spor kolem postavení pečovatelek o staré lidi nebo pacienty, kteří vyžadují nepřetržitou celodenní péči. A protože velkou většinu pečovatelek tvoří Slovenky, Češky a další cizinky, spor zároveň ilustruje přístup rakouské politiky k zahraničním pracovním silám.

Článek

Všechno začalo velmi nenápadně 8. srpna 2006. Toho dne utrousil tehdejší lidovecký (ÖVP) kancléř Wolfgang Schüssel poznámku, že podle něj nemá Rakousko v oblasti pečovatelské služby žádný problém. O pár dní později se zjistilo, že i o kancléřovu tchyni se stará slovenská pečovatelka, která pracuje v zemi vlastně ilegálně.

Hlavní politický protivník - sociální demokracie (SPÖ) - měl v tu chvíli téma, které mohl použít v kampani před parlamentními volbami a kterým mohl odvést pozornost od skandálu kolem vytunelování odborářské banky Bawag. Politologové dnes dokonce považují nastolení tématu pečovatelské služby za jeden z hlavních důvodů následující nečekané volební porážky ÖVP.

Pečovatelky - ilegálky s amnestií

Pečovatelky, jejichž počet se odhaduje asi na 40 000, pracují z rakouského hlediska v zemi ilegálně, protože zde neplatí ze svých příjmů daně a hlavně příspěvky na sociální pojištění. Vláda se tedy novým zákonem pokusila poměry legalizovat v tom smyslu, že nařídila pečovatelkám, aby se přihlásily na příslušných úřadech a platily v Rakousku daně. Výjimka pro ně měla platit jen do konce roku 2007.

Proti zákonu se však koncem roku postavili rakouští hejtmani. Neuplynuly ani dva měsíce a začali požadovat prodloužení "amnestie" pro ilegální pečovatelky aspoň do poloviny roku 2008.

Amnestie je typicky rakouským řešením problému: zahraniční pečovatelky jsou nezbytné, protože jejich práci domácí pracovní síly nejsou ochotny dělat, pro Rakušany je výhodné je zaměstnávat načerno, protože je to levnější (amnestie se tedy ve skutečnosti netýká pečovatelek, ale jejich zaměstnavatelů), a přestože je to fakticky nezákonné, odsouhlasí se výjimka, protože to všem vyhovuje.

S registrací bude nárok i na rakouskou penzi

Rakouská vláda pečovatelkám nabídla možnost registrovat se buď jako samostatná podnikatelka nebo jako zaměstnankyně pacienta, případně jeho rodiny. Za to by získaly nárok na zdravotní péči a časem i na rakouskou penzi. Na zvýšení výdajů, které s tím souvisejí, má stát nově přispět částkou 225 eur pro nezávislé pečovatelky a 800 eur pro zaměstnankyně měsíčně.

Pečovatelky se u jednoho pacienta střídají obvykle dvě, vždy po dvou týdnech, protože 24hodinová služba se nedá vydržet nepřetržitě. Jejich odměna se pohybuje obvykle mezi 45 a 50 eury za den, takže každá si měsíčně vydělá okolo 700 eur (18.200 korun).

Výjimka platí, počet registrací narůstá

SPÖ nakonec ustoupila a kývla na požadavek hejtmanů: zákon sice platí, ale lhůta pro přihlášení pečovatelek na úřadech se beztrestně prodlužuje do konce června 2008. Jen se tomu neříká amnestie.

Počet zaregistrovaných pečovatelek díky tomu v posledních dnech výrazně roste. Jestliže jich na konci loňského roku bylo jen asi 200, tento týden již jejich počet přesáhl 1300.

Reklama

Související témata:

Související články

Najít práci v Rakousku je jednodušší

Získat pracovní povolení v Rakousku je od začátku roku je snazší. Umožňuje to nové rakouské nařízení pro povolení kvalifikované pracovní síly z nových...

Výběr článků

Načítám