Hlavní obsah

V Praze se hledá práce nejlépe z evropských měst

ČTK, Kariéra
BRUSEL

Nejsnadněji se dobrá práce v Evropské unii najde v Praze. Podle posledního průzkumu Eurobarometru jsou o tom aspoň přesvědčeni její obyvatelé. Praha si vedla nejlépe mezi 75 měst z EU, Turecka a Chorvatska. Její obyvatelé jsou naopak nespokojeni s nabídkou slušných bytů a nelíbí se jim znečištěné ovzduší.

Článek

V Česku se průzkumu účastnili obyvatelé Prahy a Ostravy. Skoro 75 procent Pražanů odpovědělo kladně na otázku, zda je snadné v jejich městě najít dobrou práci.

Přes sedmdesátiprocentní hranici se dostaly i dánská Kodaň a irský Dublin, naopak skoro všichni respondenti v italském Palermu, Neapoli a v německém Frankfurtu nad Odrou odpověděli záporně. Ve spodní části žebříčku je i Ostrava, kde je 80 procent lidí nespokojeno s možnostmi najít dobrou práci.

Bydlení i hromadná doprava uspokojuje, životní prostředí ne

Naopak přes 75 procent Pražanů si myslí, že je těžké v jejich městě najít slušné bydlení za rozumnou cenu. Největšími pesimisty jsou Pařížané před obyvateli Lucemburku, Dublinu, Bukurešti a Bratislavy. Nejlépe se byty shánějí v Lipsku a v dánském Aalobrgu. Ostrava je na tom v tomto směru dobře, když skoro polovina jejích obyvatel si myslí, že najít dobrý byt je snadné.

Asi čtyři pětiny Pražanů si myslí, že znečištěné ovzduší je pro jejich město velký problém. V Ostravě si to myslí zhruba 60 procent dotázaných. Nejznečištěnějšími městy jsou podle názoru jejich obyvatel Atény, Valletta na Maltě, Burgas a Řím. Nejlepší vzduch má nizozemský Groningen, polský Bialystok a dánský Aalborg.

V naprosté většině evropských měst (v 68 z 75) byli obyvatelé více než z poloviny spokojeni s veřejnou dopravou. Pochvalovaly si ji skoro tři čtvrtiny Pražanů a jen o něco méně Ostravanů. Nejspokojenější byli lidé v Helsinkách a Vídni, naopak si stěžovali skoro všichni obyvatelé kyperské Lefkósie, Palerma a Sofie. 

Pražané se necítí bezpečně

Praha i Ostrava patří mezi desítku měst, kde nejvíce obyvatel uvádí, že se v něm necítí příliš bezpečně. Myslí si to něco přes čtvrtinu Pražanů i Ostravanů, ale zdaleka se nevyrovnají Istanbulu a Neapoli, kde se necítí bezpečně přes 60 procent respondentů. Většina měst v Evropě je ale podle mínění svých obyvatel bezpečná, skoro stoprocentně to platí o Aalborgu, finském Oulu a španělském Oviedu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám