Hlavní obsah

V krizi si méně Čechů myslí, že nezaměstnaní nechtějí pracovat

Praha

Většina nezaměstnaných nemá skutečný zájem o práci podle dvou pětin českých občanů. Lidé však v době hospodářské krize nahlížejí na osoby bez práce méně kriticky, protože ještě loni nezájem nezaměstnaných o práci předpokládala víc než polovina Čechů. Vyplývá to průzkumu agentury STEM z počátku dubna.

Článek

"Lidé zřejmě díky krizi uznávají, že mezi nezaměstnané se dostávají i lidé, kteří o práci zájem mají," uvádí průzkum. V roce 2007 neměli nezaměstnaní opravdový zájem o práci podle 53 procent respondentů, loni to bylo 54 procent a v roce 1993 dokonce 58 procent, připomněla agentura STEM.

Poměrně kritické mínění o nezaměstnaných zaznívá častěji od občanů s dobrým materiálním standardem (49 procent), od stoupenců ODS (50 procent) či Strany zelených (51 procent). Mezi příznivci KSČM a ČSSD naopak významně převažuje podíl těch, kteří nezájem pracovat u nezaměstnaných nepředpokládají (67 procent, respektive 61 procent).

Nezaměstnanosti se bojí, považují ji však za pozitivní jev

Přestože se nezaměstnanosti obává 60 procent ekonomicky aktivní české populace, považuje ji veřejnost většinou za pozitivní jev, který vede k tomu, že jsou lidé odpovědnější a váží si své práce.

Názor, že určitá míra nezaměstnanosti je pozitivní jev, zastávají častěji lidé s úplným středoškolským vzděláním s maturitou (70 procent) či lidé s vysokoškolským vzděláním (73 procent). Myslí si to také častěji lidé do 44 let (70 procent) a příznivci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Častěji se k tomuto názoru kloní také dobře materiálně zajištění respondenti (74 procent). Agentura STEM upozornila, že tento názor zastávají ve stejné míře jak zaměstnanci, tak podnikatelé či živnostníci (67 procent).

O tom, že určitá míra nezaměstnanosti není pozitivním jevem, je naproti tomu přesvědčeno 57 procent ze stoupenců KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám