Hlavní obsah

V Jablonci zavedli motivační kurzy pro nezaměstnané středoškoláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Zbavit se ostychu a zvýšit sebevědomí pomáhají uchazečům o práci z Jablonecka motivační kurzy úřadu práce. Úřad do nich poslal 40 lidí se středoškolským vzděláním nad 40 let, kterým se nedaří dlouhodobě najít práci.

Článek

Podle Michala Holého z jabloneckého úřadu práce právě těchto lidí v důsledku krize prudce přibývá, zatímco dříve tvořili skupinu, kterou nezaměstnanost nejméně ohrožovala. "Krize všechno změnila, nyní je to problém, který se dotýká i jich," dodal.

Na Jablonecku se v současné době pohybuje nezaměstnanost kolem 10,7 procenta, což představuje v porovnání se stejným obdobím loňského roku skoro dvojnásobek. Bez práce je 4600 lidí a podle analytiků nezaměstnanost ještě poroste. Velké propouštění se čeká třeba v Jablonexu.

 Účastnící se učí, jak udělat při pohovoru dobrý dojem

Motivační kurzy nazvané "Aby to šlo lépe", financované Evropským sociálním fondem, provádí na Jablonecku společnost Dimenze AZ. Podle jejího ředitele Miroslava Morávka připraví lektoři během 40 hodin uchazeče na to, jak se ucházet o práci, a poradí jim, čeho se při výběrovém řízení vyvarovat.

"Cílem je zvýšit šance těchto lidí na novou práci. Rekvalifikace jim nepomohou, když se nedokážou ve výběrovém řízení prosadit," dodal.

Podle lektorky kurzu Petry Ulrych-Pavienské mají drobné chyby při komunikaci velký vliv na špatný výsledek pohovoru. "První dojem rozhoduje z 80 procent o výsledku. Co člověk říká, je jen pět procent toho, co druhá strana vnímá," poznamenala. Uchazeči se v kurzu učili třeba klepat na dveře, správně stisknout ruku, mluvit plynule a se správným důrazem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám