Hlavní obsah

V Británii stávkují stovky tisíc zaměstnanců veřejných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Několik set tisíc zaměstnanců veřejných služeb v Británii vstoupilo do dvoudenní stávky. Její účastníci si stěžují, že zvyšující se inflace stále více znehodnocuje mzdy. Odbory doufají, že se do stávky zapojí kolem 600 000 zaměstnanců, od učitelů a popelářů po pracovníky knihoven a příslušníky pobřežních hlídek. Mělo být o jednu z největších stávek v moderní britské historii.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ulice britských měst by měly podle odborářů zažít jednu z největších stávek od generální stávky v roce 1926.

Článek

Podle serveru BBC je stávka zkouškou nervů pro labouristickou vládu premiéra Gordona Browna, která chce ovládnout inflaci právě zmražením platů státních zaměstnanců. Je přitom nepravděpodobné, že by Brown od svého záměru udržet platební "ukázněnost" ustoupil, a to navzdory hrozbě dalšího odcizení s odbory, tradičními spojenci levice, které již roztrpčilo rozsáhlé omezování pracovních míst ve státním sektoru.

Podle šéfa odborů zaměstnanců veřejných služeb Unison, Davea Prentise, by se mělo do stávky zapojit 600 000 členů organizace. "Bude to jedna z největších stávek od generální stávky v roce 1926," tvrdil. Zástupci zaměstnavatelů naopak doufají, že se akce zúčastní jen čtvrtina všech zaměstnanců, tedy asi 325 000 lidí.

Zaměstnavatelé odmítli zvyšovat platy, přišla stávka

Británie se potýká s nejvyšší inflací za více než jedno desetiletí. Mohou za to rostoucí ceny pohonných hmot, potravin a dalšího spotřebního zboží. Ekonomové se obávají, že zemi čeká recese, což už naznačil propad trhu s nemovitostmi a prudké omezení činnosti sektorů výroby a služeb.

Na naléhání zaměstnanců, aby jim byly zvýšeny platy, ovšem zaměstnavatelé reagují tvrzením, že se již "dostali na hranici toho, co je přijatelné". Většině zaměstnanců totiž již nabídla zvýšení platů o 2,45 procenta s ohledem na dvouprocentní inflaci.

Odbory ale upozorňují, že v červnu inflace dosahovala 3,8 procenta, takže se fakticky hodnota mezd snižuje. Proto požadují, aby platy šly nahoru více. Podle zaměstnavatelů by si to ale vyžádalo zvýšení daní pro domácnosti anebo omezení poskytovaných služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám