Hlavní obsah

V bezpečnostních službách pracuje v ČR stále méně lidí

Počet lidí zaměstnaných v bezpečnostních službách v posledních letech klesá. Jen loni obor opustilo přes 1400 pracovníků, za uplynulých pět let 10 000. Firmy na trhu bezpečnostních služeb nyní zaměstnávají přes 46 000 pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

V nákupních centrech se více prosazuje princip sdílené ostrahy.

Článek

Bankovní sektor ustupuje od fyzické ostrahy, naopak roste zájem maloobchodu. Vyplývá to z údajů Unie soukromých bezpečnostních služeb (USBS). Pokles počtu pracovníků v oboru je důsledkem nízkých platů a nízkých cen.

Bezpečnostní riziko se podceňuje

"Bohužel zákazníci bezpečnost naprosto podceňují, a proto také chtějí službu téměř zadarmo. Ceny jsou na tak nízké úrovni, že nepokryjí požadavky stále se zvyšující minimální mzdy," řekl ČTK prezident USBS Jiří Kameník.

Vliv má také zavádění nových technologií. "Zákazníci upouští od hlídání svých objektů fyzickou ostrahou a přecházejí na technologická řešení, anebo to řeší kombinací bezpečnostních prvků," dodal ředitel bezpečnostní agentury Securitas Michal Kuník.

Technologie nahrazují lidskou práci

Také podle ředitele bezpečnostní agentury M2C Matěje Bárty technologie nahrazují lidskou sílu. "Jedná se zejména o dálkový dohled, kamerové systémy, v budoucnu uvidíme, co dokážou drony a další technologické vymoženosti," uvedl Bárta.

Více se tak například prosazují inteligentní kamery schopné kontrolovat bezpečnostní procesy, počítat lidi, detekovat odložené předměty či kontrolovat provedení nějakých úkonů. "Tyto kamery samy vyhodnotí exces, k němuž došlo, jako poplach, který následně řeší člověk. Je tak možné sledovat velké množství objektů s minimálním počtem lidí," dodal Kuník.

Obchody přecházejí na sdílenou ostrahu

Obchody ve snaze ušetřit zavádějí nový model ostrahy proti zlodějům. V nákupních centrech se více prosazuje princip sdílené ostrahy, kdy bezpečnost zajišťují pěší patroly, které lze přivolat stisknutím tísňového tlačítka. Jedna patrola hlídá současně několik butiků najednou, které sdílí náklady.

V ČR působí v oboru 6700 firem. Obrat trhu s komerční bezpečností dosahuje zhruba 18 miliard korun ročně. Dalších šest miliard představuje podle odhadu unie šedý trh. Jde o subjekty, které nabízejí své služby za dumpingové ceny, často bez koncese. Unie doufá, že situaci na tuzemském trhu zlepší zákon o bezpečnostní činnosti, který nyní projednává Sněmovna. Vládní předloha předpokládá například to, že bezpečnostní agentury budou nově potřebovat licenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám