Hlavní obsah

Úřad práce pomůže ve Vyškově s výběrem povolání

Novinky, kil

Na čtyřicet zástupců středních škol a učilišť se představí ve středu 4. 11. 2015 na už devatenáctém ročníku tradičního Veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí. Akce, kterou pořádá i Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR (ÚP ČR) ve Vyškově, se uskuteční v prostorách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vyškov (Sochorova 552/15) od 9:30 do 17 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Jak vybrat nejvhodnější obor, poradí zájemcům zástupci Úřadu práce ČR.

Článek

Veletrh je určen žákům osmých a devátých tříd, jejich rodičům, výchovným poradcům a všem, kteří zvažují změnu profese nebo hledají práci. Školy z Vyškovska i širokého okolí seznámí návštěvníky nejen s tím, co se u nich mohou studenti naučit, ale sdělí jim také další informace týkající se například možností internátního bydlení a typů či formy studia. Společně se školami se návštěvníkům představí i zaměstnavatelé, jejichž budoucí zaměstnanci zmíněná vzdělávací zařízení už navštěvují.

Zájem o technicky vzdělané zaměstnance

„Vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé na Vyškovsku mají dlouhodobě zájem o technicky vzdělané zaměstnance, zvolili jsme záměrně místo konání letošního ročníku v jedné ze škol, která připravuje žáky právě v tolik žádaném oboru,“ vysvětluje ředitelka Kontaktního pracoviště ÚP ČR ve Vyškově Jaroslava Šmejkalová.

Živá knihovna povolání

Zájemci si tak budou moci prohlédnout i odborné zázemí, v němž probíhá výuka. Jak vybrat nejvhodnější obor, poradí zájemcům zástupci Úřadu práce ČR. V rámci unikátní 'Živé knihovny povolání' se představí dvanáct velmi žádaných profesí – například operátor CNC strojů, technolog, strojírenský technik, lakýrník, pracovník sociálních služeb, fyzioterapeut či zedník. Lidé si tak budou moci přímo na místě ověřit, o čem dané povolání je a co je třeba pro jeho výkon znát a umět.

Inspirace ze Skandinávie

„K založení ‚Živé knihovny povolání‘ jsme se inspirovali na veletrhu pracovních příležitostí ve Skandinávii. Zaujala nás tehdy expozice s názvem Levande Bibliothek a rozhodli jsme se ji vyzkoušet i v našich podmínkách,“ vzpomíná náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jan Marek, bývalý ředitel tehdejšího Úřadu práce ve Vyškově. Český model je oproti švédskému ještě rozšířen o prezentace jednotlivých zaměstnavatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám