Hlavní obsah

Umění vybrat (si) tu správnou vůni

Novinky, Filip Žilka

To, zda na obchodní schůzce druhé straně "voníte" nezáleží pouze na kvalitě vaší práce. Kouzlo osobnosti výrazně dotváří i vůně, kterou používáte. Nyní jde navíc o záležitost zcela aktuální: v době adventu je zvažování věnovat toaletní vodu, parfém nebo jiný tip vůně absolutně na pořadu dne. Praxe ovšem ukazuje, že většina vůní, které nejsou přímo vyžadovány osobou, která ji nosí, končí na postu "vystavené leč nepoužívané". Zkrátka - darovat vůni, bez předchozího odzkoušení na jejím nositeli se nevyplácí.

Článek

I nákup vůně má totiž svá pravidla. A ty jsou u vůní mnohem více individuální, než u jakékoliv jiné složky vaší osobní image.

Koupit parfém nebo toaletní vodu?

> Rozdíl mezi parfémem a toaletní vodou je přímo propastný. Troufám si tvrdit, že většina z nás má právě toaletní vodu, která na rozdíl od parfému neobsahuje tak vysoké procento vonných esencí, což také předurčuje její použití na běžný den. Oproti tomu parfém, jako zástupce nejkoncentrovanější vůně, se používá coby večerní a velmi společenstá podoba vůně. Tyto dva fakty také předurčují způsob použití a aplikace vůně.

Jak vůni koupit?

> Vůně se rozvoní až ve spojení s osobním pižmem člověka, se strukturou látky a teplotou okolí. Proto se rozdělují vůně na podzimní, zimní, jarní a letní. Další komplikaci do všeho vnáší charakter vůně. Business, volno-čas, sport, společenské večerní akce ( parfémy). Vyplývá z toho jediné. Chcete-li koupit svému miláčkovi vůni, oblečte ho do toho, co právě nosí, vemte ho do parfumérie a zkuste maximálně tři vůně.

Klasické tření vůně na zápěstí, nebo zběsilé mávání papírovými prožky před nosem je cesta, kdy vůni zahřejete a rozbijete základovou bázi vonné exence. Správný způsob je stříknout například na cíp rukávu a odejít z prodejny. Vůně se rozleží až po půl až třičtvrtě hodině. Pak si znovu přivoňte a hodnoťte. Nákup nechte na další den.

Pokud sami na sobě vůni necítíte je to v pořádku, vůně s vámi splynula. Požádejte partnera či partnerku ať vám řekne, jestli voníte. Vhodná vůně na vás vydrží celý den. To je ostatně další kritérium rozdělení vůní. Ten kdo tzv. "požere" vůni rychleji, potřebuje charakterem silnější vůni a naopak.

Pozor na kombinace!

> Toaletní voda tvoří vrchol vaší vonné působivosti. Vše ostatní je podřízené její síle a charakteru. Problém nastává, když máje nějakou vůni a zkombinujete ji s pomerančovým nádechem šampónu, broskvovým tělovým mlékem a citronem šmrncnutým antiperspirantem. Tato kombinace je opravdu nepřehlédnutelná a několik hodin šokující. Kupujte buď kolekci jedné řady nebo si k toaletní vodě přiřazujte neutrální kosmetické doplňky.

Jak se správně navonět?

> Přes den chceme vonět rovnoměrně, ani ne moc, ani ne málo. Možná vás překvapím, ale voníme se na oblečení, nikoliv na kůži. Zapomeňte scénu z filmu Kameňák " ..sem, sem.. a kdyby něco.."

Chceme vonět rovnoměrně a proto vstupujeme do jakésy mlhy vůně, kterou vytvoříme asi trojím vstřiknutím vůně před sebe. Vůně napadá do vlasů, na ramena, do dekoltu a tím se rozvoní ve velké ploše. Nestane se tak, že se někdo k vám nakloní podepsat smlouvu a dostane nečekanou ránu vůně.

Klasická podoba aplikace vůně na zápěstí, na krční tepnu a vůbec místa která pulzují, je podoba aplikace parfému. Má své opodstatnění, neboť není možné abychom v divadle voněli plošně a vytvářeli tak s okolím omračující guláš vůní. Tam naopak chceme vonět jen pro toho nejbližšího, proto se voníme například jenom na krk.

Reklama

Výběr článků

Načítám