Hlavní obsah

U pohovoru se snažte udělat dobrý dojem

Právo, kil

Pracovní pohovor je bezesporu důležitým mezníkem při hledání nového zaměstnání. Samozřejmě při něm jde především o znalosti a zkušenosti uchazeče o práci, ale velkou roli hraje i to, jak zapůsobí, jaký udělá dojem.

Foto: Profimedia.cz

U pohovoru byste měli působit maximálně přirozeně, ale nebojte se trochu hrát.

Článek

I když personalisté používají různé techniky pro odhalení skutečné osobnosti uchazečů, i zde platí, že „obal prodává“, a je na každém, aby se nevyřadil z okruhu nadějných kandidátů nevhodným oblečením nebo chováním.

Personalista si o vás udělá dojem během prvních 30 sekund setkání
Zuzana Lincová, Profesia.cz

„Při pracovním pohovoru rozhodují především kvalifikační předpoklady pro dané místo, jsou tu ale i další aspekty, které mohou přispět k přijetí či nepřijetí. Personalista si o vás udělá dojem během prvních 30 sekund setkání, takže záleží také na vzhledu, vystupování a celkovém působení vaší osobnosti,“ zdůrazňuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního serveru Profesia.cz.

Nepodceňujte oblečení

Samozřejmě záleží na pozici, o kterou se ucházíte, ale pokud jde o prestižnější postavení nebo místo, kde budete firmu reprezentovat, je otázka „co na sebe“ opravdu na místě. Podle odborníků byste měli vypadat profesionálně a elegantně, ne však fádně. Dobře působí, pokud klasický „byznys styl“ oživíte nějakým nápaditým detailem. Nejste-li si jisti, není chybou se zeptat na kodex oblékání v dané společnosti.

Zejména u mladých firem technologického zaměření může být „dresscode“ značně ležérní a v obleku nebo kostýmu byste působili jako bílé vrány. „Zapomeňte také na příliš vyzývavé oblečení, doporučujeme vyhnout se přehnané extravaganci, i když u pozic kreativního charakteru je v rozumné míře na místě. Zvažte i volbu parfému, neměl by být příliš vtíravý ani agresivní,“ připomíná Lincová.

Zrádné detaily

Personalisté jsou zvyklí všímat si detailů, takže pamatujte i na čisté a nesešmajdané boty, upravené nehty, vhodnou kabelku nebo aktovku apod. Rušivě mohou působit i další zdánlivé maličkosti: například zápach z cigarety vykouřené během čekání nebo příliš aromatické jídlo, kterým jste se cestou posilnili. Dobře nepůsobí, ani když dorazíte na poslední chvíli a k pohovoru přijdete ještě udýchaní a upocení.

Často se řeší, zda kandidáty diskredituje tetování, piercing či nápadně obarvené vlasy. Zde podle Zuzany Lincové více než kde jinde platí, že záleží na dané firmě a její kultuře, na pozici, o kterou se ucházíte, a na celkovém vyznění vaší „výzdoby“.

Počítejte s nervozitou

Přijímací pohovor je stresující záležitostí, proto se dopředu připravte na to, že i u vás stres sehraje svou roli. Především je třeba uhlídat zlozvyky, kterým mnozí ve stresových situacích dávají volný průchod – okusování nehtů, škrábání ve vlasech a v obličeji, pohybové tiky. Také je důležité mít pod kontrolou tón a výšku hlasu.

„Pokud víte, že s vámi tréma zle cvičí, zkuste trénovat zklidnění a důkladně se připravte. Mnohým pomůže, když si na videozáznam doma zkusí odpovídat na otázky, které mohou u pohovoru očekávat. Získají tak větší jistotu a díky záznamu si uvědomí své nedostatky i přednosti,“ připomíná Lincová.

Uplatněte kouzlo osobnosti

U pohovoru byste měli působit maximálně přirozeně, ale nebojte se trochu „hrát“ – nezapomeňte na úsměv, udržujte s partnerem při rozhovoru oční kontakt. Nic se však nemá přehánět. Nevhodné vtipy, svůdné pohledy a nezkrotné výbuchy smíchu k přijímacímu pohovoru opravdu nepatří. „Snažte se mluvit spisovně, ale zároveň dejte pozor, abyste nepůsobili příliš ‚prkenně‘. Rozhodně vynechte vulgarismy,“ radí Lincová.

Rada na závěr

Pohovor začíná vstupem do firmy, v níž se ucházíte o zaměstnání. Každý její zaměstnanec je v tuto chvíli důležitý. O místo vás může připravit i to, že se arogantně zachováte k recepční při příchodu nebo když nepozdravíte zaměstnance, které potkáváte. „Hlavně nezapomeňte na dobu pohovoru vypnout nebo ztišit svůj mobilní telefon,“ klade uchazečům o práci na srdce Zuzana Lincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám