Hlavní obsah

Téměř polovina středních škol dala absolventům dodatek k osvědčení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodatek k osvědčení letos obdrželo téměř 55 tisíc absolventů, vyučených i maturantů. Využít jej mohou především při hledání práce nebo při dalším studiu v zahraničí. Dokument, který často vyžadují zaměstnavatelé v Anglii a Německu, vydalo 596 středních škol, tedy asi polovina všech českých SŠ. Informovala o tom mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) Markéta Růžičková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žáci dostávají dodatek k osvědčení na konci studia spolu s maturitním vysvědčením, výučním listem či vysvědčením o závěrečné zkoušce, a to ve dvou jazykových verzích – v češtině a v angličtině nebo němčině, případně ve francouzštině.

Srovnání s jiným vzdělávacím systémem v Evropě

Dodatek obsahuje informace o obecných a odborných kompetencích absolventa, jeho možném profesním uplatnění a délce studia. Je na něm také údaj o dosažené úrovni kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací (EQF), který umožňuje porozumět a porovnat dosaženou kvalifikaci s jiným systémem v Evropě.

„Některé školy již dávají dodatky k dispozici svým absolventům i v elektronické podobě, například je uveřejňují na svých webových stránkách,“ uvedla Irena Palánová z Národního centra Europass, které vydávání těchto dokumentů koordinuje.

„Dodatek si uchazeči o práci či další studium mohou přiložit ke svému životopisu spolu s dalšími doklady o svých schopnostech a dovednostech,“ upřesnila Palánová.

Dodatek k osvědčení se podle ní vztahuje ke kvalifikaci, nikoli jmenovitě k absolventovi, je tedy stejný pro absolventy s totožným vzděláním.

Možnost využití v ČR

V posledních letech využívají dodatky a další dokumenty Europassu, mezi které patří i životopis, uchazeči nejen při hledání práce v zahraničí, ale i v ČR. Zejména pokud se ucházejí o práci v mezinárodní firmě.

Národní centrum Europass, které je součástí evropské sítě národních center Europassu koordinované Evropskou komisí, nabízí možnost získat zdarma dodatek k osvědčení i pro absolventy škol, které dodatky žákům nevydávají. Žádost o vydání dokumentu lze vyplnit na webu.

V případě, že dodatek k danému oboru a druhu studia již existuje, je lhůta vydání 14 dní. Pokud se teprve vytváří, trvá jeho vystavení zhruba dva měsíce.

Reklama

Související články

Mileniálové se do zahraničí nehrnou

Čeští mileniálové (lidé vyrůstající na přelomu století) nemají zájem o práci v zahraničí. Nejoblíbenějším benefitem pro tuto skupinu pracovníků jsou volné dny...

Výběr článků

Načítám