Hlavní obsah

Studentské výhody by měly platit i pro studenty starší 26 let

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Studenti starší 26 let budou mít možná již brzy stejné výhody jako jejich mladší kolegové. Ministerstvo školství chce do konce roku předložit návrh novely vysokoškolského zákona, který by je například osvobodil od plateb zdravotního pojištění a zavedl by studentské daňové úlevy.

Článek

V posledních letech se prodlužuje věk lidí dokončujících vysokoškolské studium. Stoupá počet studentů, kteří se například nedostali na vysokou školu hned po střední škole nebo se vracejí ke studiu dalšího stupně ze zaměstnání, eventuelně studují při něm.

"Základní princip, který prosazuji, zní: každý jedinec má mít během svého života bez ohledu na věk možnost projít bakalářským programem, magisterským programem a doktorským studiem s možností využít výhod studenta," uvedla ministryně školství Dana Kuchtová (SZ).

Mezi výhody patří osvobození od plateb zdravotního pojištění a studentské daňové úlevy. Získat by je však měli pouze studenti, kteří nepřekračují standardní dobu studia, studují vždy pouze jeden program v každém stupni a nemají řádný pracovní poměr. Věkovou diskriminaci kritizovala opakovaně Studentská komora Rady vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám