Hlavní obsah

Stres v práci způsobuje cukrovku

Lidé pracující ve stresu a pod velkou zátěží se ohrožují na zdraví a životě. Němečtí vědci totiž prokázali, že stres z práce způsobuje poškození vnitřních orgánů a rozvoj diabetu typu 2, a to i když má člověk normální postavu. Za vše může stresový hormon kortizol, který má při dlouhodobém působení zhoubné účinky.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce stresované osoby onemocněly diabetem typu 2 o pětačtyřicet procent častěji.

Článek

„Lidé pod největším tlakem v práci jsou ohroženi diabetem typu 2 o pětačtyřicet procent více. Tím se zvyšuje také riziko chorob srdce, mrtvice, slepoty a amputací,“ tvrdí rozsáhlý výzkum Epidemiologického institutu v Mnichově.

Zkoumali přes pět tisíc osob

Studie se opírá o sledování více než pěti tisíc osob mezi devětadvaceti a šestašedesáti roky, kteří pracují na plný úvazek. Během dvanácti let se u tří set osob rozvinul diabetes typu 2. U všech osob byla sledována tělesná váha, rodinná anamnéza a míra stresu v zaměstnání. Osoby, které byly nejvíce stresované, onemocněly diabetem typu 2 o pětačtyřicet procent častěji.

Každý pátý je postižen stresem

„Podle našeho výzkumu je zhruba každý pátý člověk postižen vysokou mírou stresu v zaměstnání. Nemyslíme přitom běžný pracovní stres, ale situaci, ve které jsou na člověka kladeny obrovské požadavky a ve stejnou chvíli má minimální možnost v této situaci manévrovat a řešit ji,“ tvrdí profesor Karl-Heinz Ladwig z Mnichova.

Stres vyvolává cukrovku i u štíhlých lidí

Ačkoli je velkým rizikovým faktorem pro rozvoj diabetu 2 především nadváha či obezita a nedostatek pohybu, stres v práci je dalším takovým faktorem a ohrožuje i osoby, které mají jinak normální váhu.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám