Hlavní obsah

Středoškoláci z Plzeňska mohou na brigádě vyvíjet nové díly automobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nevšední šanci získat atraktivní letní přivýdělek mají středoškoláci z Plzeňského kraje. Absolvují placenou prázdninovou brigádu ve výzkumném a vývojovém centru Nové technologie v Plzni (NTC), které je součástí Západočeské univerzity.

Článek

"Zájem o práci na vývoji fotovoltaických článků, automobilových dílů a počítačový analýz řeči a obrazu je velký, řada studentů si díky brigádě zvolí studium na technické vysoké škole," říká šéf NTC Miroslav Holeček.

"Jde zejména o středoškoláky ze třetích ročníků, kteří mají před sebou rozhodnutí kam dál. Určitě je pro ně zkušenost u nás lepší, než pokud by šli pracovat do Kauflandu," uvedl. V Česku podle Holečka zřejmě nikdo podobnou brigádu ve vysokoškolských centrech nenabízí, v cizině výjimečně na konkrétním aplikovaném výzkumu.

Tři týdny po šesti až osmi hodinách, každá za 80 korun

Maximální kapacita laboratoří je 20 lidí včetně lektorů. Standardní brigáda je do tří týdnů s možností prodloužení, denně šest až osm hodin. "Je to práce spojená s příběhem, například vývojem katalyzátoru pro Škodu Auto. Důležité je, aby mohli téma převyprávět, což je chytne. Chceme brigády rozšířit na další pracoviště," dodal.

Z aplikovaného výzkumu pro firmy se pro středoškoláky vyčlení jednodušší úkoly, studenti se platí ze zakázek. Pracují zejména v oblasti vývoje fotovoltaických článků druhé generace, na výzkumu dílů pro automobilky a pro stroje, na řečové a vizuální analýze počítačem. Často pomáhají také během roku s analýzami vzorků.

"Zaujalo je, že problematika našeho výzkumu k něčemu vede, a že se z něj vydělávají peníze. Klíčové je, že jim za to platíme, 80 korun za hodinu," vysvětlil Holeček. Hodně žáků chodí z průmyslových škol, ale NTS mile překvapilo Církevní gymnázium v Plzni.

Čtvrtina studentů změnila díky brigádě rozhodnutí

NTC opakuje brigády už několik let. Nechalo si zpracovat výzkum, který sledoval studenty a výzkumníky a poté s nimi sociologové, když už byli brigádníci ve čtvrtém ročníku a měli podanou přihlášku na vysokou školu, znovu hovořili. "Sociologickými metodami se prokázalo, že čtvrtina studentů změnila svá rozhodnutí," uvedl Holeček. Studenti, kteří chtěli před brigádou v NTC jít na práva nebo farmacii, nyní studují aplikované vědy nebo strojní fakultu. NTC s nimi spolupracuje po celou dobu studia hned od prvního ročníku také na diplomové práci.

Centrum funguje už deset let, nabízí veřejnosti také unikátní přednášky přesahující technické obory, interdisciplinární semináře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám