Hlavní obsah

Státní maturity se budou měnit

– PRAHA
ČTK, Kariéra

Koncept státních maturit se pod vedením ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavla Zeleného změní. Plánuje je rozdělit na dvě úrovně. Do výběru takzvaného volitelného předmětu by mohli zasahovat ředitelé škol. Maturita s vyšší úrovní náročnosti by navíc mohla absolventům pomoci k snazšímu přijetí na vysokou školu.

Článek

Více studentů by tak zřejmě maturovalo z matematiky, kterou je politicky obtížné prosadit mezi povinné předměty, řekl diskusi o budoucnosti maturit Martin Mach z ministerstva školství. Zelený od svého srpnového nástupu do funkce prosazuje rozdělení maturit na základní a vyšší úroveň. "Jedna úroveň nevyhovuje ani gymnáziím, ani učilištím, byť měla být kompromisem," řekl Mach. 

Gymnáziím se zkoušky často zdají lehké, učiliště a střední odborné školy se naopak obávají, že s nimi budou mít jejich žáci problémy. Zelený jim proto chce vyjít vstříc. Vyšší úroveň by navíc mohly zohlednit v přijímacím řízení vysoké školy. Uchazeči, kteří ji složí, by například mohli získat body navíc.

O složení maturitních předmětů se stále diskutuje

Odborníci v současnosti diskutují také o složení maturitní zkoušky. Společná část se má nadále skládat z českého a cizího jazyka a volitelného předmětu, jeho výběr však možná budou moci ovlivnit ředitelé škol. Mohli by například studentům nabídnout pouze dva předměty k výběru nebo jim dokonce nařídit, aby maturovali z matematiky.

Společné maturity měly být spuštěny už příští rok, ale nakonec byly odloženy. Podle novely školského zákona, kterou schválil parlament a na konci července podepsal prezident Václav Klaus, budou v roce 2010 studenti poprvé skládat společné maturity z češtiny a cizího jazyka, z volitelného předmětu ještě o dva roky později.

Někteří odborníci ale stále o smyslu centrální maturity pochybují. V diskusi padly například návrhy na zavedení všeobecné středoškolské zkoušky nebo vytvoření konceptu pouze pro jazykovou zkoušku. Její složení by pak mohlo být podmínkou k absolvování maturity, která by jinak zůstala v kompetenci školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám