Hlavní obsah

Stát bude ve veřejných zakázkách kromě ceny více dbát i na sociální dopady

Státní podniky budou ve vyhlašovaných tendrech kromě ceny více dbát i na sociální dopady, třeba nabídku práce pro dlouhodobě nezaměstnané. Koncept sociálně odpovědných tendrů chce ministerstvo práce a sociálních věcí rozšířit mezi veřejné zadavatele zakázek v celé republice, nabídne konzultace i rady z praxe. Médiím to oznámili zástupci ministerstev práce a zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Lesy ČR loni zaměstnávaly na sezónních pracích 170 nezaměstnaných.

Článek

Možnostmi sociálně zodpovědného zadávání tendrů je podle ministerstva práce například zapojení dlouhodobě nezaměstnaných či postižených i zajištění férových pracovních podmínek. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) by se měly zadavatelé snažit i více zaměstnávat mladé, podporovat vyvážené zastoupení mužů a žen nebo o zohledňovat výrobky a služby ohleduplné k životnímu prostředí.

Odpovědné vynakládání prostředků

"Chceme veřejné zadavatele podporovat a motivovat k odpovědnému a efektivnímu vynakládání veřejných prostředků, a proto také zahajujeme tříletý projekt Podpora implementace a rozvoje sociálně odpovědného veřejného zadávání," oznámila ministryně.

K projektu se aktuálně připojil státní podnik Lesy ČR. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale Lesy ČR a další státní firma Povodí při zadávání zakázek zohledňují sociální dopady. "Jde o jeden z mála postupů veřejné správy, který nic nestojí, ale naopak přináší přidanou hodnotu," uvedl ministr.

Lesy zvýší počet sezónních zaměstnanců

Lesy ČR například loni zaměstnávaly na sezónních pracích 170 nezaměstnaných, letos by jich mělo být 285. Počet sezónních dělníků z úřadů práce hodlají postupně zvyšovat, aby se v roce 2019 dostaly na asi 500 lidí. Podnik nevylučuje, že pro řadu lidí se bude jednat o sezonní opakované zaměstnání. Celkem mají Lesy ČR na projekt vyčleněno 254 miliónů korun. Spolupráce s resortem práce by se měla podle generálního ředitele podniku Daniela Szóráda dále rozšiřovat.

Povodí nezůstane pozadu

Státní firma Povodí plánuje proinvestovat v rámci pilotních projektů na zodpovědné zadávání zakázek se zapojením nezaměstnaných z úřadů práce 50 miliónů korun. Může nabídnout třeba práci při stavbách provozních budov nebo rekonstrukcích jezů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám