Hlavní obsah

Snazší uplatnění v evropském pohostinství

Právo, kil

Evropská komise v uplynulých dnech zavedla Evropský pas dovedností v pohostinských službách, který má usnadnit styk mezi uchazeči o zaměstnání a zaměstnavateli.

Foto: Profimedia.cz

Pas usnadňuje lepší propojení mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce v odvětví pohostinství.

Článek

Dokument umožní zaměstnancům a zaměstnavatelům v odvětví pohostinství a služeb cestovního ruchu v Evropě porovnávat dovednosti pracovníků, což usnadní přijímání pracovních sil v tomto odvětví. Pas je k dispozici ve všech úředních jazycích EU na evropském portálu pracovní mobility EURES a v budoucnu má být rozšířen i na další odvětví.

Podpora mobility mladých lidí

„Evropský pas dovedností v pohostinství představuje významný praktický nástroj na podporu mobility zejména mladých lidí v odvětví, které má vysoký potenciál růstu. Je to dobrý příklad výsledků sociálního dialogu mezi organizacemi zaměstnanců a zaměstnavatelů na evropské úrovni; těšíme se, že se tato spolupráce rozšíří i do dalších odvětví na trhu práce,“ uvedl komisař EU pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor.

Propojení nabídky s poptávkou

Do pasu dovedností mohou pracovníci zaznamenávat ve snadno dostupném formátu veškeré dovednosti a schopnosti získané během svého vzdělávání, odborné přípravy a pracovní praxe. Pas je doplňkem tradičního životopisu a usnadňuje lepší propojení mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce v odvětví pohostinství.

Reklama

Výběr článků

Načítám