Hlavní obsah

Slovensko bojuje s nedostatkem pracovníků, i kvůli Česku

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nedostatek pracovníků netrápí jen české firmy, ale také podniky na Slovensku. Firmy hledají nové cesty, jak si zaměstnance udržet a nalákat další. Slováci ale často raději míří za prací do Česka, vyplynulo z diskuse odborníků na fóru, které se konalo během mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Článek

V Česku pracují desetitisíce Slováků, a zdaleka už to nejsou jen zdravotní sestry v nemocnicích. Tuzemské firmy lákají mladé lidi, kteří v ČR studují, a nabízejí jim všechno možné, jen aby se nevrátili zpět na Slovensko, shodují se odborníci.

Česko je opravdu velkým soupeřem slovenských podniků, uvedla bývalá slovenská ministryně práce Iveta Radičová. Že je teď udržení klíčových zaměstnanců pro slovenské firmy prvořadým úkolem, potvrzuje i prezidentka Svazu personalistů SR a personální ředitelka Slovak Telecom Anna Hudáková.

Nábor nového člověka podle ní trvá i déle než sedm týdnů. Firmám chybí hlavně manuální pracovníci a odborní pracovníci, třeba technici. Stejné profese požadují i čeští zaměstnavatelé, a v tom je právě potíž.

Pro české firmy je zaměstnávání cizinců nutností

Třeba Škoda Auto, jeden z největších českých zaměstnavatelů, využívá nejen Čechů, ale také Poláků a právě Slováků. Podle personálního šéfa společnosti Martina Jahna to ale není dost. Proto požaduje, aby vláda zmírnila podmínky pro zaměstnávání cizinců.

To také kabinet plánuje. Chystá takzvané zelené karty. Kolik lidí by mohlo nový systém využít, nechce ministr průmyslu a obchodu Martin Říman odhadovat. "Ta čísla by ale neměla jít do tisíců, ale do desetitisíců," uvedl s tím, že bude záležet hlavně na ekonomické situaci země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám