Hlavní obsah

Slovenská firma vyrábí půlstoletí stejné produkty

Kúty (Slovensko)

Již půlstoletí vyrábí slovenské družstvo Kovotvar pozinkovaná vědra a kropicí konve, které v socialistickém Československu nabízelo na trhu jako jeden z mála dodavatelů. I s odstupem času je o tyto tradiční výrobky v České republice a na Slovensku zájem. Do západní Evropy podnik vyváží produkci zaměřenou na design, informovala výkonná ředitelka Kovotvaru Marcela Tokošová. Zboží firmy má ve svém katalogu také prodejna v Buckinghamském paláci, sídle britské královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kovotvar má svůj závod v obci Kúty nedaleko hranic s Českem a jako výrobní družstvo byl založen v roce 1953 pod názvem Topľa. Od 60. let, kdy začal s produkcí pozinkovaného zboží, nese současný název. Dosud si zachoval značný podíl ruční práce ve výrobě.

V roce 2010 hrozil krach

„Na Slovensku i v Česku jsou lidé, kteří dávají přednost levnějšímu sortimentu, zájem je o užitkové zboží. Expandujeme v západní Evropě, kde lidé slyší na kvalitu, tam chtějí různé barvy,” uvedla Tokošová, která do podniku nastoupila jako krizová manažerka v roce 2010, kdy Kovotvaru hrozil krach.

Společnost podle ředitelky sází na kvalitu, kterou chce obstát proti levnější konkurenci z Asie. „Trh stále chce tyto výrobky a jde po kvalitě. To je zároveň možná naše nevýhoda, protože naše výrobky vydrží dlouho,” řekla s nadsázkou.

Dodala, že i díky částečně ruční výrobě se firma se svým zbožím dostala na pulty prodejny britského prince Charlese.

Podnik s ročním obratem kolem šesti miliónů eur (162 miliónů korun) vyrábí několik stovek produktů v různých barvách, kromě zmiňovaných věder či konví také plechové květináče, vázy a i zavařovací hrnce, které vyváží zejména do Francie.

Zatímco původní sortiment se prakticky nezměnil, firma zaznamenala změny v poptávce po barevném vyhotovení zboží. Před několika lety byla v kurzu bordó, později křiklavě zelená a nyní letí barvy orchideje.

Potíže s hledáním vhodných pracovníků

Továrna, která nyní zaměstnává na sto lidí, by chtěla rozšířit výrobu a zaměstnanost zdvojnásobit. Nyní má dodací lhůty na své výrobky až sedm týdnů. Podobně jako další podniky na pětimiliónovém Slovensku má ovšem i Kovotvar potíže s hledáním vhodných pracovníků.

„Stroje v nové výrobě stojí, nemá kdo dělat. Máme obrovský problém, lidé v regionu jednoduše nejsou. Někteří mají špatné pracovní návyky a kázeň. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale mám pocit, že dlouhodobě nezaměstnaní si zvykli na svůj standard. Další mají příliš vysoké platové nároky,” řekla Tokošová.

Doplnila, že absolventi středních škol zase často nechtějí nastoupit do výroby, ale raději pokračují ve studiu. Firma, která v 80. letech zaměstnávala kolem 600 lidí, měla před nástupem současného vedení 240 zaměstnanců.

Zhruba několik desítek kilometrů od vesnice Kúty je hned několik velkých zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu a necelou hodinu jízdy autem je vzdálena slovenská metropole, kde zaměstnanci pobírají nejvyšší platy z celé země.

Reklama

Související články

Většina firem v Česku shání lidi

S nedostatkem pracovních sil zápasí stále více tuzemských firem. Jak vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory ČR (HK) pro Právo, problém sehnat vhodné...

Podnikání je u nás stále komplikované

Zájemci, kteří plánují založení vlastního podniku, by si měli na začátku položit některé klíčové otázky: Jakou formu podnikání zvolit? Jaké panuje...

Výběr článků

Načítám