Hlavní obsah

Školy lákají dívky na informatiku, pomoci mají i exkurze do firem

Právo, kil

Studentek oborů informatiky je jako šafránu. Podle statistik vychází na jednu dívku více než devět chlapců. Vyváženost pohlaví přitom projektovým týmům svědčí a prokazatelně vede k lepším výkonům. Školy proto dívkám nabízejí letní kurzy či exkurze ve firmách.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nepříznivé statistiky se snaží vysoké školy se zaměřením na informatiku změnit, a proto chtějí dívky zaujmout už na základních a středních školách. Pro děvčata z druhého stupně základních škol a středních škol pořádá fakulta informačních technologií v Brně již desátým rokem letní školu (F)IT; letos proběhne v posledním prázdninovém týdnu.

V jejím průběhu si dívky vyzkouší různé zajímavé oblasti IT od tvorby vlastního blogu, přes programování, úpravu fotek, experimenty v biometrické laboratoři či pilotování sportovního letounu. V jednotlivých kurzech si mohou všechno prakticky vyzkoušet.

Užitečný ženský pohled

Součástí letní školy jsou i exkurze do prestižních IT firem, kde se dívky setkají s úspěšnými ženami, kterým IT přináší obživu.

„Ženský pohled na věc je v technických oborech nadmíru užitečný, ženy jsou zde ceněny pro svůj přístup. Mnoho našich absolventek je ve své práci velmi úspěšných, o čemž se mohou dívky během letní školy osobně přesvědčit,“ říká Jan M. Honzík, profesor z Fakulty informačních technologií v Brně.

Ani Západočeská univerzita v Plzni nezůstane pozadu a uspořádá pro studentky středních škol soustředění druhý týden v srpnu. Letos je její tábor zaměřen na počítačovou grafiku.

Čelit předsudkům ohledně volby povolání

Rovněž nezisková organizace Czechitas uspořádá pro studentky středních škol dva letní kurzy. Letní škola IT bude probíhat druhý srpnový týden v Brně a od 21. srpna pak v Praze.

Jak u Czechitas, tak i u ostatních kurzů vysokých škol nejsou na studentky kladeny žádné vstupní nároky. Organizátoři se shodují v tom, že jediné, co od účastnic očekávají, je chuť učit se novým věcem. Právě letní tábor totiž může změnit pohled dívek na IT a pomoci jim čelit předsudkům společnosti ohledně dělby povolání.

Reklama

Související články

Volbu povolání ovlivňují stereotypy

Výsledky aktuálního průzkumu společnosti Accenture ukázaly, že zaměření studia a volbu budoucího povolání – zejména u dívek – stále velmi ovlivňují stereotypy,...

Výběr článků

Načítám