Hlavní obsah

„Sick days” nabízí více firem

Právo, kil

Přišel podzim a s ním i častější možnost onemocnění nachlazením nebo chřipkou. V Česku v poslední době přibývá firem, které nabízejí zaměstnancům takzvané sick days – možnost zůstat pár dní doma bez lékařského potvrzení a nutnosti čerpat nemocenskou.

Foto: Profimedia.cz

Je lepší, když nemocný nepřijde do kontaktu se zdravými kolegy a nešíří infekci dále.

Článek

V jiných firmách zase v takovýchto případech zaměstnancům umožňují práci z domova neboli home office. I tento model přijde při krátkodobých lehčích onemocněních vhod. Obojí se však týká pouze kancelářských profesí, lidé z výroby většinou čerpají obvyklou nemocenskou.

Zabránit šíření infekce

„Stále více firem si uvědomuje, že je mnohem výhodnější nechat nemocného pracovníka doma a nekrátit mu výplatu. Je totiž lepší, když nemocný nepřijde do kontaktu se zdravými kolegy a nešíří infekci dále,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech. Jiným zaměstnaneckým benefitem je dorovnání rozdílu mezi nemocenskou a výplatou v plné výši, aby lidé během nemoci nepřicházeli o peníze.

První tři dny bez náhrady

„Obecně platí, že první tři dny nemoci nemá zaměstnanec nárok na žádnou náhradu, následující dobu (do čtrnácti dnů) hradí zaměstnavatel. Při delší nemoci pak nemocenskou vyplácí stát z pojištění,“ připomíná Surka. Předcházet onemocnění chřipkou lze díky očkování. „Některé firmy očkování zaměstnancům proplácejí, ale většinou si lidé tuto prevenci platí sami nebo jim přispívá jejich zdravotní pojišťovna,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám