Hlavní obsah

Sebevzdělávání nesmí bolet

Novinky, stk, Kariéra

Profesní sebevzdělávání je v dnešní době už prakticky nutností. Problémem ovšem je, jak se k němu donutit a jaký druh učení je vlastně nejideálnější. Jednoznačná odpověď neexistuje - někomu vyhovuje více klasické memorovaní, další dává přednost on-line studiu, jiný spoléhá na učení v hypnóze atd. Naše rada zní - než se začnete vzdělávat, seznamte se se všemi dostupnými způsoby studia a vyberte si ten pravý.

Článek

Pokud už jste do nějakého vzdělávacího kursu nastoupili, nicméně nejste spokojeni a nelíbí se vám, raději oželte peníze a skončete s ním. Když do něj budete dále chodit i přesto, že jste s jeho úrovní nespokojeni, je reálná šance, že se nejen nic nenaučíte, ale že si navíc zbytečně zošklivíte sebevzdělávání jako takové. 

Až si tedy budete vybírat vzdělávací agenturu či kurs, nenechte se omámit honosně znějícími tituly amerických univerzit, doplněných superlativy typu "největší, nejlepší, světová, jedinečná" apod. V prvé řadě se na firmu informujte z jiných, nezávislých zdrojů, ideálně od nějakého absolventa. 

Údaje, jež o sobě poskytuje sama firma, sice mohou být pravdivé, ale mohou být, byť i neúmyslně, neúplné nebo zkreslené, a tím pádem zavádějící. Pečlivě si projděte obsah studia, zejména to, jaké učební materiály se používají, jaká je organizace studia, kdo vyučuje, jakými metodami atd. 

Což se týká hlavně jazykových škol a kurzů, pokud je v nabídce firmy výuka pouze rodilými mluvčími, zeptejte se na jejich kvalifikaci. Rodilý Angličan, jenž ve své vlasti pracuje dejme tomu jako číšník, vás může sice dobře naučit hovorové angličtině, ale s gramatikou a terminologií na obchodní úrovni už to bude asi horší... 

To samé platí i pro české lektory. Znalost cizího jazyka, získaná při úklidu supermarketu či prodeji hamburgerů v zahraničí, není příliš dobrá kvalifikace. Nelze se totiž neustále spoléhat na to, že studenti budou do nekonečna ochotni akceptovat vysvětlení nějakého gramatického jevu stylem "tak to prostě je." 

O kvalitě vybraného kurzu se ujistěte raději několikrát. Ani cena kurzu totiž není vždy směrodatným ukazatelem. To, že za jednosemestrální studium zaplatíte desítky tisíc korun, není zárukou, že vám nabyté vědomosti k něčemu pomohou. Nepřesvědčí-li vás nabídka jedné firmy, jděte ke konkurenci. Myslete především na to, že získané informace vám nemají sloužit jen jako intelektuální potěcha, ale mají  napomáhat vašemu osobnímu i kariérnímu růstu.

Reklama

Související články

Školy potřebují ve svém čele schopné manažery

Dobrý manažer je duší prosperující firmy. Motivuje lidi, má přehled o aktuálním právním a ekonomickém dění, jež se týká předmětu podnikání a  dohlíží na hladké...

Výběr článků

Načítám