Hlavní obsah

S bříškem v práci až do porodu – může mi to zaměstnavatel zakázat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že budoucí maminka má nárok odejít na mateřskou dovolenou již před porodem, je obecně známé. Jak je to ale v případě, že budoucí maminka z práce odejít nechce a ráda by práci vykonávala co nejdéle to bude možné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dobrý den, jsem těhotná, ale těhotenství zvládám dobře. Práce mě i v těhotenství baví a nijak jím není ovlivněna kvalita mé práce. Zároveň práce nijak neohrožuje ani mé miminko. Uvažuji proto, že pokud se budu i nadále cítit dobře, tak bych v zaměstnání zůstala co nejdéle do porodu a na mateřskou bych nastoupila až od porodu. Můj zaměstnavatel mi však tvrdí, že odejít musím a že už moje místo někomu slíbil. Je to pravda? Musím odejít na mateřskou v době, kdy chce zaměstnavatel?

Mateřská dovolená

Zákoník práce stanoví, že zaměstnankyni přísluší v souvislosti s porodem a péčí o dítě mateřská dovolená, a to po dobu 28 týdnů (nebo 37 týdnů v případě 2 nebo více dětí).

Tuto mateřskou dovolenou zaměstnankyně v souladu se zákoníkem práce nastupuje zpravidla od počátku 6. týdne před očekávaným datem porodu, nejdříve však od počátku 8. týdne před tímto dnem.

Znamená to, že závisí na vašem rozhodnutí, kdy na mateřskou dovolenou nastoupíte. Nejdříve můžete na mateřskou nastoupit 8. týdnů před očekávaným datem porodu, které určil váš gynekolog. Nejzazší datum nástupu však stanoveno není. Tímto datem bude proto logicky den porodu.

Pokud vám tedy zaměstnavatel tvrdí, že na mateřskou musíte odejít, nemá pravdu. Nástup na mateřskou dovolenou je vaším právem a zaměstnavatel vám odchod nemůže ani nařídit nebo vás k němu jakkoliv nutit. To, že si za vás již domluvil náhradu, nehraje žádnou roli.

Nastane-li situace, že se přeci jen rozhodnete na mateřskou dovolenou nastoupit, musí vám zaměstnavatel tento nástup umožnit. V zájmu zachování dobrých vztahů by bylo v takovémto případě vhodné zaměstnavatele o vašem rozhodnutí informovat co nejdříve.

Délka mateřské se neprodlouží

Při vašem rozhodování zvažte i skutečnost, že pokud z vlastní vůle nastoupíte na mateřskou dovolenou později než 6 týdnů před porodem, délka mateřské dovolené se vám o tuto nevyčerpanou dobu po porodu neprodlouží.

Délka vaší mateřské dovolené tak po porodu bude stále činit maximálně 22 týdnů. Váš pozdější nástup na mateřskou dovolenou bude mít vliv i na poskytování peněžité pomoci v mateřství.

Peněžitá pomoc v mateřství vám bude náležet ode dne, kdy na mateřskou nastoupíte. I zde platí, že se její poskytování po porodu neprodlužuje o dobu nevyčerpanou před porodem na základě vlastního rozhodnutí.

Posouzení zdravotního stavu

Přestože si můžete termín odchodu na mateřskou dovolenou určit dle vlastní úvahy, podstatnou roli ve vašem dalším setrvání v práci může hrát i případné riziko ohrožení zdraví. Přirozeně se nebude jednat pouze o vaše zdraví, ale i o zdraví vašeho dítěte.

V případě, že se zaměstnavatel bude domnívat, že k práci, kterou konáte, nejste zdravotně způsobilá, může vás poslat na lékařskou prohlídku v zařízení závodní preventivní péče zaměstnavatele.

V případě, že se jeho domněnka potvrdí, zaměstnavatel vám již její výkon neumožní. Otázkou je, zda vás přeřadí na jinou práci, nebo vás zařadí do kategorie překážky na straně zaměstnavatele, eventuálně se domluvíte na vašem odchodu na mateřskou dovolenou.

Doporučení

V případě plánování odchodu na mateřskou dovolenou se zkuste nejdříve poradit s vaším gynekologem. Pokud vám zdravotní stav skutečně bez jakýchkoliv problémů umožní zůstat v práci a nadále pracovat, informujte o vašem rozhodnutí zaměstnavatele.

Pokuste se s ním na termínu vašeho pozdějšího odchodu na mateřskou dohodnout. Tato varianta zajistí, že se jak vy, tak i zaměstnavatel na novou situaci stihnete bez obtíží dopředu připravit.

Na dnešní dotaz odpovídala Daša Aradská , advokátní kancelář Randl Partners, člen Ius Laboris.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám