Hlavní obsah

Rýma znesnadňuje lidem práci více než deprese

ČTK, Kariéra
PRAHA

S podzimními chladnými dny nastupuje masově onemocnění obecně známé jako rýma. V průzkumu provedeném mezi pracujícími uvedlo 55 procent dotázaných, že tím, co jim nejvíce znesnadňuje práci, je právě rýma. Daleko za ní se umístily deprese či cukrovka, řekla ČTK Zuzana Blechová z infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka.

Článek

Rýma je odborně řečeno zánět nosní sliznice, který bývá doprovázen snížením nosní průchodnosti, výtokem z nosu, kýcháním a svěděním. Může být akutní, například při nachlazení, a chronická, tou nejčastěji trpí alergici. Rýma častěji postihuje těhotné ženy, u nich je to způsobeno hormonálními změnami, které s očekáváním potomka souvisejí.

Při běžné rýmě zduří nosní sliznice několikrát denně nebo při spánku a nos se ucpe. Při chronické hypertrofické rýmě je sliznice zduřelá neustále. Pacienti mohou dýchat jenom ústy, huhňají, což je společensky a především profesně diskvalifikuje.

Podceňování rýmy může vést k těžkým nemocem

Rýma je spojena se ztrátou čichu a chuti a může vyústit až v chronický zánět průdušek či astma. S rýmou je spojena někdy i zvýšená teplota a schvácenost. Komplikací rýmy bývá hlavně u dětí zánět středního ucha či zánět nosních dutin.

Pokud člověk začne užívat nosní kapky hned při prvních příznacích rýmy, uleví se mu a navíc má šanci, že předejde komplikacím. Lékařka ale varovala před dlouhodobým užíváním nosních kapek. V prvních dnech zmírní problémy, protože omezí otok sliznice a zprůchodní nos. Pokud se ale užívají déle než týden, mohou naopak stav sliznic zhoršit. "Člověk pak může mít rýmu z nadužívání kapek," upozornila.

Reklama

Související témata:

Související články

Rýma u malých dětí - prevence a léčba

Známe to všechny: začíná to zcela nevinným kýchnutím našeho miminka a za 2 dny už se nevyspí celá rodina. Dítěti se špatně dýchá, v noci se budí s pláčem...

Výběr článků

Načítám