Hlavní obsah

Roste počet volných míst, v první polovině roku ÚP ČR vyřadil z evidence 350 tisíc uchazečů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během první poloviny letošního roku absolvovali zaměstnanci Úřadu práce (ÚP ČR) celkem 5390 monitorovacích návštěv u zaměstnavatelů. Úřad získal informace o plánovaném vytvoření 30 156 volných pracovních míst. V průběhu první poloviny roku 2016 vyřadil ÚP ČR z evidence uchazečů o zaměstnání celkem 342 696 osob, z toho jich do zaměstnání nastoupilo 236 677 (69 procent).

Foto: ÚP ČR

Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR

Článek

„Cílem je informovat zaměstnavatele o aktuální nabídce služeb ÚP ČR a také jim sdělit, na jaké konkrétní zaměstnance se mají obracet. Naši lidé naopak získají informace o stavu a očekávaném vývoji zaměstnanosti v regionu, tedy o plánovaném přijímání či propouštění zaměstnanců. Jde o údaje, které nám pomáhají v analýze budoucího vývoje zaměstnanosti a potřeb zaměstnavatelů,“ upřesňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Výběr vhodného zaměstnance i zaměstnavatele

Terénní pracovníci úřadu nejprve zaměstnavatele telefonicky nebo e-mailem kontaktují a nabídnou mu osobní schůzku.

„Velká část z takto oslovených firem roste a chystá se přijmout další zaměstnance. ÚP ČR s nimi pak úzce spolupracuje, zve je na burzy či veletrhy práce a pořádá pro ně výběrová řízení,“ doplňuje ředitelka krajské pobočky úřadu v Liberci Elena Čermáková.

Je rovněž jasné, že klienti úřadů práce nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na pracovním trhu. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec zvolí, rozhoduje řada aspektů jako výše mzdy, benefity nebo třeba dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele.

„Právě společensky zodpovědné chování zaměstnavatele je jeho velkou konkurenční výhodou. Naprosto stěžejní je pak integrace nového zaměstnance, do které spadá zejména proces zaškolení a celkové adaptace a v neposlední řadě i dodržení předem dohodnutých podmínek zaměstnání,“ upozorňuje Sadílková.

Rekordně nízká nezaměstnanost

Zájem zaměstnavatelů o další spolupráci potvrzují rostoucí počty volných pracovních míst, která firmy díky monitoringu ÚP ČR hlásí, přestože jim zákon tuto povinnost neukládá.

Od ledna do června letošního roku oznámilo 4698 zaměstnavatelů, že v nadcházejících měsících vytvoří celkem 30 156 pracovních míst. Za celý loňský rok tento záměr uvedlo 13 189 zaměstnavatelů. Počítali s vytvořením 47 135 míst.

Letos se nejčastěji jednalo o volné pozice ve strojírenství, v gastronomii, technických oborech nebo dopravě.

Nezaměstnanost v září opět klesla, bez práce bylo nejméně lidí od roku 2008. ÚP ČR ke konci září evidoval 378 258 uchazečů o zaměstnání. To je o 10 216 méně než v srpnu. [celá zpráva]

Z celkového počtu lidí bez práce bylo 359 294 dosažitelných uchazečů – tedy jsou případně schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání.

Reklama

Související články

Burzy nabízejí práci i vzdělání

Hned čtyři Burzy práce a vzdělání se společným mottem „Hledejte práci tam, kde skutečně je!“ proběhnou v září a říjnu v Olomouckém kraji. Představí se na nich...

Výběr článků

Načítám