Hlavní obsah

Robert Kiyosaki: USA do deseti let zbankrotují a já na tom vydělám

Právo, Karel Kvapil

Americký investor a autor knižních bestsellerů řady Bohatý táta měl pro účastníky nedělního semináře v pražském Kongresovém centru nejedno šokující prohlášení, ale i rady, jak na současné krizové situaci vydělat.

Foto: Karel Kvapil, Právo

Tajemství přechodu ze skupiny chudých do skupiny bohatých spočívá podle Kiyosakiho v umění naučit se využívat peníze druhých.

Článek

Kiyosakiho poselství divákům v zaplněném sále centra bylo jednoznačné: „Toto je nejlepší doba na zbohatnutí, a pokud to nedokážete, máte špatné finanční vzdělání.“

Svět se dělí na bohaté a chudé

V Kiyosakiho vizi vyspělého světa existují v zásadě dvě skupiny obyvatel: chudí a bohatí. Mezi chudé počítá zaměstnance a drobné podnikatele-živnostníky, mezi bohaté velké podnikatele a investory. Daňové zákony jsou podle něj v podstatě ve všech státech stejné, a neurčují je vlády, ale banky na podporu podnikatelů a investorů.

Umění je neplatit daně

Zásadou je, podle Kiyosakiho, neplatit daně. Toho nedosáhneme daňovými podvody, ale tím, že se naučíme využívat dluhové financování, z něhož vyplývají nejrůznější daňové úlevy.

„Rozhlédnete-li se kolem sebe, uvidíte spoustu slavných budov. Žádná z nich nebyla financována z peněz vlastníka, ale prostřednictvím bankovních úvěrů. Podnikáte-li z vlastních peněz, platí, že dvě a dvě jsou čtyři. Podnikáte-li s penězi banky, může být dvě a dvě osm. A jestliže použijete dluhové úvěrování, dojdete díky daňovým výhodám k výsledku, že dvě a dvě může být šestnáct,“ prohlásil Kiyosaki.

Kapitalismus nespočívá podle něj v tom, že tvrdě pracujete a vyděláváte peníze. Tajemství přechodu ze skupiny chudých do skupiny bohatých spočívá v umění naučit se využívat peníze druhých.

Střední třída zmizí

Zaměstnanci a živnostníci spoří vydělané peníze, které museli zdanit, a stát jim ještě napaří daně na úroky. Bohatí si tyto peníze vypůjčí a stát jim umožní, aby si poplatky za tyto vypůjčené peníze – úroky – z daní odepsali.

„Tento stav nazývám nefér výhodou, ale faktem je, že úlevy firmám a investorům nakonec vždy zaplatí chudí,“ zdůraznil Kiyosaki.

USA podle Kiyosakiho rapidně chudnou. Během pár let tam propukne otevřená bitva mezi voliči z řad seniorů, kteří budou chtít hájit své penzijní benefity, a mladými voliči, kteří na tyto benefity nebudou ochotni přispívat. Bohatí budou velmi bohatí, chudí budou velmi chudí a střední třída zcela zmizí.

Dobré a špatné dluhy

„Ten, kdo má dobré finanční vzdělání, ví, že jsou dva druhy dluhu, dobrý a špatný. Většina lidí má ale špatný dluh, a to je dělá ještě chudšími. Moje nejnovější kniha Nespravedlivá výhoda – co vás škola nenaučí o penězích, je o tom, jak vás dluh a daně mohou učinit bohatými, ovšem pouze pokud máte solidní finanční vzdělání,“ zdůraznil v závěru své přednášky Robert Kiyosaki.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Prahy přijíždí „Bohatý táta“

Úspěšný americký investor a autor knižních bestsellerů řady Rich Dad (Bohatý táta), Robert Kiyosaki, vystoupí poprvé na veřejné přednášce v České republice.

Výběr článků

Načítám