Hlavní obsah

Reprezentativní vzhled: Patří šaty do businessu?

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Rozlišit klasické a elegantní šaty pro soukromé a pracovní účely není snadný úkol. V posledních letech nabralo uvolňování takové tempo, že pravidla jaký styl je vhodný k reprezentaci téměř vymizela. Tento posun vytvořil nekonečnou řadu nových možností a v běžném odívání se objevila spousta stylů a trendů. Rozmanitost nás však bohužel uvádí do nejistoty, neboť nevíme, co by bylo pro určitou situaci nejvhodnější.

Článek

Šaty prodávají ženskost. Představují jeden z velmi ženských elementů stylistiky. Vyjadřují něžnost, zdůrazňují ženskou siluetu a u navozují atmosféru lehce romantického aroma. Jsou ženy které si do práce šaty nikdy neberou, ale jak ukazují studie, je to podvědomou snahou začlenit se a vyrovnat se mužům.

Pokud se taková žena cítí dobře jenom v kalhotovém kostýmu a přináší jí to jistotu v jednání s muži nic proti tomu nelze namítat. Šaty ovšem dokáží pracovat daleko rafinovaněji. U denních a pracovních šatů vítězí hladký střih a jednoduchost, jimž snadno dodáte vzlet různými doplňky. Velmi často využívají hladké neutrální barvy, které vás provedou všemi ročními obdobími, nepodléhají módním vlnám a dají se hladce kombinovat s dalšími odstíny. A konečně jsou zhotoveny z látek první jakosti a mají dokonalý střih a vypracování.

Dokonalá podoba business šatů

Nespornou výhodou šatů je jich kombinovatelnost se sakem. Zde ovšem zdůrazňuji nutnost jednoduchého střihu a celkovou nekomplikovanost.  Nejenom, že dodávají uniformní image trochu lidskosti, ale nesou i lehké poselství uvolněné nálady. Není sice možné aby končily dvacet centimetrů nad koleny (působilo by to příliš koketně), ale například v kombinaci s již zmíněným sakem, vytváří velmi vhodnou reprezentativní podobu. 

Ať se to zdá velmi podivné, na stylu který mají šaty vyjádřit, se velkou měrou podílí obuv. V business prostředí musí být vždycky uzavřená. Špička nesmí být příliš ostrá ani příliš široká. Velmi vhodné jsou kozačky. Zapomenout si silonky je faux paux, které si nemůžeme nikdy dovolit. Důležitou úlohu hraje i vzor látky. Jednoduší se vyvarovat se květinových vzorů, o použití textury  jako je třeba " kohoutí stopa" nebo jemné proužky, se raději poraďte s odborníkem. 

Nesporné klady šatů

Šaty rozšiřují kombinovatelnost dílů klasického saka od kostýmu. Nejenom, že vám vydrží déle, ale šaty fungují i jako dokonalý způsob jak naformovat svou postavu. Sako potom sedí lépe, i když není šité na míru.  Můžete ho nosit rozepnuté, což je jinak vyloučeno v každé další situaci. Šaty také skýtají možnost využití pásku a pracovat tak na individualitě nositelky. Žena, která nosí do práce šaty také vypadá mnohem kreativněji, protože při každém sundání saka či bundy se mění doslova před očima. Je to velmi příjemný kontrast reprezentace a příjemné, ryze ženské působnosti. 

Reklama

Související články

Nepostradatelné drobnosti pravého obchodníka

V protřelém obchodním světe se často orientujeme dle těch nejmenších indícií, které nám prozradí, zda mluvíme s člověkem, který hraje amatérsky nebo...

Boty do businessu - kvalita bez diskusí

"Raději jít životem bos nebo v ponožkách a omlouvat to náboženstvím nebo krádeží zavazadla, než si obout levné a nekvalitně zpracované boty!" - Toto expresivní...

Neodpustitelné zlozvyky nositelů brýlí

Vytvořit si dobrou pozici pro počáteční vyjednávání s novým klientem je do značné míry ovlivňováno pohledem do očí. Oční kontakt v kombinaci s brýlovou obrubou...

Výběr článků

Načítám