Hlavní obsah

Renesance kutilství, kvalitních řemeslníků rapidně ubývá

Novinky,

K běžným problémům snad každé domácnosti patří kapající kohoutek, odlepující se kachličky nebo stará podlaha. Najít však někoho, kdo vše bezchybně opraví, chce nutnou dávku štěstí. Jak odlišit dobrého řemeslníka od špatného? Vodítkem mohou být reference samotných zákazníků. Čím dál více Čechů se ale spoléhá na sebe. Kutilství je tak opět na vzestupu.

Foto: Profimedia.cz

Domácích kutilů je čím dál více.

Článek

Každým rokem řemeslníků v Česku ubývá. Jen v uplynulých dvou letech jich začalo podnikat o šedesát procent méně než v minulosti. Dříve o živnost žádalo přibližně 24 tisíc uchazečů, v současné době jich je zhruba 10 tisíc.

Mladým chybí motivace

Všeobecně se rok od roku přihlašuje na řemeslné obory stále méně uchazečů. Jen ve druhém kvartálu letošního roku bylo v řemeslných oborech volných téměř 20 600 pozic.

Nezájem o studium vede k tomu, že většina zaučených řemeslníků se pomalu, ale jistě dostává do důchodového věku.

Školy se snaží slibovat všechno možné, ale studentů, kteří se chtějí oboru opravdu věnovat, je málo.

Dnešní moderní doba, která si někdy až nelogicky žádá samé vysokoškolsky vzdělané lidi, zapomíná na elektrikáře, instalatéry a jiné řemeslné profese. Mladým lidem se tato práce navíc zdá málo lukrativní.

Neuvědomují si však, jak dobře může být řemeslná práce placená a žádaná. Schopný instalatér si může přijít i na 600 Kč za hodinu práce. Vystudovat řemeslo ale ztratilo na váženosti.

Školy se snaží slibovat všechno možné, ale studentů, kteří se chtějí oboru opravdu věnovat, je málo.

Práce jako terapie

Spousta vzdělaných lidí, manažerů a vysokoškoláků znovu objevuje radost z práce rukama. Ženy zavařují, i když jsou obchody plné výborných marmelád, a muži při tom doma nebo v přírodě něco kutí. Nový trend kutilství potvrzují i hobby markety.

O tom, že se lidé v rostoucí míře vracejí ke kutilství, svědčí hned několik skutečností. Nedostatek zkušených řemeslníků, malá základna nových odborníků, moderní doba a v nemalé části i finance.

Novodobí kutilové totiž nemusejí platit profesionálům za čas a tím ušetří na nákladech. Práce rukama je ideální také z hlediska seberealizace.

Právě kvůli podpoře kutilů a jejich seberealizaci pokračuje firma Hornbach s výzvou Mistra Kutila. V soutěži se hledají nejšikovnější kutilové z České republiky. Do velkého finále se probojovalo nejlepších pět. O celkovém výherci pak rozhodne veřejnost zde. Hlasování začne na konci srpna.

Reklama

Související články

Vysoké otáčky pro vaši dílnu

Horní frézky a elektrické hoblíky na dřevo patří k nejrychlejším strojům pro domácí dílnu. Otáčky v řádu desítek tisíc za minutu je předurčují k velmi...

Výběr článků

Načítám