Hlavní obsah

Řemeslníci musejí hodně přidat v IT znalostech

Právo, jon, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyučenými řemeslníky mají zákazníci většinou dobrou zkušenost. Jsou na ně ale stále náročnější, začínají od nich vyžadovat propojení s novými technologiemi, například na bázi chytré domácnosti. Vyplývá to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) uskutečnila agentura Ipsos mezi tisícovkou spotřebitelů, řemeslníků a studentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco dříve se zákazník spokojil s odbornou prací a dobrou cenou, podle výsledků průzkumu již stejnou váhu dávají spotřebitelé na rychlost, čistotu, kultivovanost a dodržení cenové nabídky.

Nejžádanějšími profesemi jsou instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci.
průzkum agentury Ipsos

Zákazníci rovněž očekávají, že jim řemeslníci budou schopni propojit technické zařízení domácnosti s výpočetní technikou.

Nemají problém se slušně uživit

Nejžádanějšími profesemi jsou instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci. Na 84 procent zákazníků je s prací vyučených řemeslníků spokojeno nebo nemá zásadnějších připomínek. A jen šest procent dotázaných se domnívá, že lidé, kteří se vyučí, budou mít problém se uživit.

„Je zřejmé, že například dodávky spojené s technickým zařízením budov budou vyžadovat propojení s počítačovými systémy ovládanými na dálku a nové technologie tedy budou automatickým vybavením moderních řemeslníků. Na to se musí připravit jak odborné školy, tak samotní řemeslníci,“ uvedl předseda AMSP Karel Havlíček.

Řemeslníci věří nejvíce své dovednosti a pověsti. Méně sázejí na nízkou cenu nebo webové prezentace, podobně považují za méně důležité členství v cechu. Více než tři čtvrtiny z nich mají práce dostatek a nepotřebují se tedy propagovat. Nicméně 60 procent si myslí, že jejich práce je stále cenově podhodnocena.

Vyučených ubývá

I když průzkum ukazuje na to, že řemeslo má perspektivu, je úbytek absolventů za posledních deset let poměrně velký. Mladí lidé se na učňovské obory nehrnou, chybí jim pozitivní motivace a vyhledávají pohodlnější profese.

Úbytek je ale i důsledkem demografického vývoje, neboť v poslední dekádě v ČR ubylo obecně přibližně 30 procent všech absolventů dané věkové kategorie.

„Největší současný problém vidím v tom, že střední školy v ČR jsou v průměru naplněny jen z 62 procent. Školy mezi sebou bojují o žáky, a do maturitních oborů jsou přijímáni i žáci s osmi čtyřkami na pololetním vysvědčení ze základní školy. Řada žáků nemá ani návyky, aby pravidelně chodili do školy,“ upozorňuje Václav Tichý, ředitel Středního odborného učiliště nábytkářského v Liberci.

Reklama

Související články

Učební obory vyhlížejí znovuoživení

Je pořád lepší mačkat se v jedné třídě s dalšími třiceti gymnazisty nebo mít jen pár spolužáků a být po pár letech střední školy vyučen? V Praze rodiče a děti...

Výběr článků

Načítám