Hlavní obsah

Regionální projekty pomohly najít práci pro dva tisíce lidí

Právo, Anna Bortlíčková

Bezmála čtyři tisíce nezaměstnaných z celého Moravskoslezského kraje se zapojily do čtyř tzv. regionálních individuálních projektů, které realizovala krajská pobočky Úřadu práce (ÚP) v Ostravě. Z účastníků zařazených do programů jich 2254 našlo pracovní uplatnění.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nezaměstnaných účastníků našlo práci díky projektu Změna včas.

Článek

Krajská pobočka ÚP, jak Právu řekla její ředitelka Yvona Jungová, připravuje další dva projekty, které mají začít ještě letos. Projekty Návrat , Start, Příprava a Změna včas, spolufinancované Evropskou unií, byly realizovány od roku 2009. Klíčové aktivity určené uchazečům o zaměstnání u prvně uvedeného byly ukončeny loni v listopadu, u dalších tří projektů letos v průběhu ledna až dubna.

V projektech byla většina žen

„Do podzimu jsou ještě u jednoho z projektů podporována pracovní místa vytvořená s finančním příspěvkem,“ řekla Právu Lucie Norysová z krajské pobočky ÚP v Ostravě s tím, že jinak už se dokončují pouze formální náležitosti.

Jak informovala, do projektů bylo zařazeno 3897 lidí bez práce, z toho 2629 žen. „Společným cílem projektů bylo zvýšit teoretické i praktické dovednosti uchazečů, zprostředkovat pracovní uplatnění a podpořit pracovní místa,“ přiblížila Norisová.

Projekty pomohly najít práci 2254 lidem, což představuje necelých 58 procent celkového počtu účastníků programů. S finanční podporou zaměstnavatelé vytvořili v souhrnu 470 pracovních míst.

Nejsnáze hledají práci „čerství“ nezaměstnaní

Návrat , Start a Příprava byly určeny obtížně umístitelným uchazečům o zaměstnání, např. dlouhodobě nezaměstnaným, lidem se zdravotním postižením, se základním vzděláním, nezaměstnaným ve věku do 20 nebo nad 50 let, lidem pečujícím o malé děti apod.

Nejvíce nezaměstnaných účastníků našlo práci díky projektu Změna včas, který byl zaměřen na pomoc krátkodobě evidovaným nezaměstnaným. Najít pracovní uplatnění pomohl 757 lidem.

V rekvalifikačních kurzech bylo v rámci zmíněných projektů úspěšně proškoleno 922 lidí, dalšími vzdělávacími aktivitami zaměřenými zejména na školení měkkých dovedností prošlo 1213 nezaměstnaných.

Pomohou najít práci i zdravotně postiženým

Uchazečům zapojeným do projektů se individuálně věnovali kvalifikovaní osobní poradci, kteří jim také poskytovali poradenství při hledání vhodného pracovního uplatnění.

Krajská pobočka ÚP připravuje další projekty na podporu zaměstnanosti, které odstartují ještě letos. „Jeden z nich, určený pro zdravotně postižené, by měl začít už v srpnu,“ řekla Jungová s tím, že druhý chystaný projekt bude zaměřen na pomoc nezaměstnaným absolventům škol.

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci června registrovaly 72 559 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti, jež se vypočítává u uchazečů, kteří mohou ihned nastoupit do práce, v závěru minulého měsíce činila 10,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám