Hlavní obsah

První poprázdninový den v lednu nejsou úřady práce v obležení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravské úřady práce zatím nejsou první poprázdninový den v lednu v obležení nových nezaměstnaných. Některé původně očekávaly, že se v prvních dnech roku 2009 přijde zaregistrovat podstatně víc lidí, hlavně kvůli hospodářské recesi a ukončení sezonních prací.

Článek

U evidencí to ale dnes kolem deváté hodiny většinou vypadalo jako na začátku jiných měsíců, uvedli zástupci úřadů. Úřední hodiny v pondělí končí v 17.00 hod.

V prvních dnech každého měsíce přijdou na úřady práce stovky lidí, kteří ztratili zaměstnání. Letos v lednu čekaly úřady kvůli kumulaci několika důvodů daleko víc zájemců o novou práci. "Situace na pobočkách se ale zatím od jiného běžného měsíce příliš neliší," popsala situaci mluvčí brněnského pracovního úřadu Ivana Ondráková. Připomněla, že v pátek se přišlo zaevidovat 180 lidí, podobně jako v lednech minulých let.

Také jinde zatím úředníci zvládají nápor bez problémů. Například ve Vyškově posílili tým, který žádosti o zařazení do evidence zpracovává. "Nevybočuje to ze standardu běžného měsíce, což nás překvapilo," komentoval stav ředitel vyškovského úřadu práce Jan Marek. Podobně je to také v dalších okresech.

Přesto se podle odhadů některých úřadů práce v lednu zvýší nezaměstnanost v kraji nejvýrazněji za poslední roky. Čísla za prosinec zatím nejsou známa, ministerstvo práce je zveřejní tento týden. Podle očekávání ale oproti listopadu, kdy míra nezaměstnanosti v kraji dosáhla 6,1 procenta, počet lidí bez práce vzroste.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám