Hlavní obsah

Projekt na podporu podnikání žen

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože za poslední rok začalo podnikat desetinásobně více žen než mužů, tvoří ženy jen necelou třetinu všech živnostníků a drobných podnikatelů v Česku. Asociace malých a středních podniků a živnostníků v České republice (AMSP ČR) proto ve spolupráci s platformou Ženy s.r.o. spustila nový projekt Podnikavá žena, který chce budoucím podnikatelkám podat pomocnou ruku.

Foto: Profimedia.cz

Ženy budou v příštích dekádách postupně přebírat kontrolu nad byznysem.

Článek

Podnikatelky jsou se svou prací a způsobem života mnohem spokojenější než ostatní, více jim vyhovuje i jejich příjem. Přesto je u nás méně žen v rozhodujících firemních pozicích než například v konzervativním Japonsku.

Plní požadavky moderního obchodu

„Ženy budou v příštích dekádách postupně přebírat kontrolu nad byznysem. Zřetelně se začíná ukazovat, že jejich přirozené vlastnosti jsou jako šité na míru požadavkům moderního obchodu. Jsou odolné, netrpí sebestředností a dokáží daleko lépe vyhodnocovat rizika. Je fakt, že jsou emotivnější, ale emoce dnes v rozumné míře do podnikání patří. Proto jako asociace hodláme podnikatelské prostředí přesvědčit, že chceme-li být opravdu úspěšní, musíme začít lovit ve vodách perspektivních žen.“ říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Mají strach, že se neuživí

Překážky, které doposud ženám brání v podnikání, jsou na osobní i celospolečenské úrovni. Polovina (55 %) respondentek má strach, že se podnikáním neuživí. Odstartovat vlastní podnikání by jim výrazně pomohla větší podpora rodiny, dostatek financí a přesvědčení o tom, že po jejich produktu či službě bude poptávka.

Vítají pomoc kouče

Stále více proto ženy oceňují pomoc kouče či mentora s reálnými podnikatelskými zkušenostmi, který by jim poskytl informace o způsobu založení firmy a pomohl překonávat zásadní překážky v podnikání.

„Začínala jsem podnikat ve 21 letech, a to hlavně proto, že jsem kolem sebe měla spoustu podnikatelských vzorů. A když dnes po 12 letech jsem často v roli mentorky pro začínající podnikatelky, vidím, jak moc je zajímá právě ta reálná zkušenost, jak udělat první krok, jak se zbavit strachu, kde získat motivaci,“ říká Eva Vašková Čejková, zakladatelka projektu Ženy s.r.o.

Cesta k seberealizaci

Ženy si podle ní uvědomují, že podnikání může být cestou k seberealizaci a naplnění jejich potenciálu, jenom potřebují pomoc.

„Čím více ženám budeme ukazovat inspirativní příběhy, nabídneme jim platformu, kde získávat potřebné informace a jak dát o sobě a svých produktech vědět, tím víc bude přibývat nových podnikatelek, jako tomu bylo v posledním roce, kdy podle statistik MPO jejich počet vzrostl o více než deset tisíc,“ prohlásila Vašková Čejková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám