Hlavní obsah

Projekt MPSV přilákal do ČR zatím přes 1000 zahraničních odborníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do projektu ministerstva práce, který má do ČR přilákat odborníky ze zahraničí, se dosud zapojilo 1002 lidí. Víc než polovina z nich pochází z Ukrajiny, Ruska a Běloruska. Projektu se zúčastnilo méně lidí, než se předpokládalo. Za pět let se ho mohlo totiž zúčastnit až 5000 osob. Terčem kritiky se stalo i to, že se hlásili hlavně cizinci, kteří v ČR již žili.

Článek

Projekt umožňuje cizincům z a zahraničním absolventům českých škol usadit se v ČR po zkrácené lhůtě, skončit má letos v pololetí, to ale nemusí být definitivní.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) řekl, že by projekt mohl pokračovat a stát se základem integračních programů pro cizince. "A priori projekt nemusí skončit. Může se stát východiskem pro dlouhodobější integrační projekty, které budou integrovat cizince do naší společnosti," uvedl Nečas.

Právě možnosti přistěhovalecké politiky měl projekt vyzkoušet. Ministerstvo ho odstartovalo v roce 2003. Vysoce kvalifikovaní lidé mohou povolení k trvalému pobytu dostat už po roce a půl, ostatní účastníci za 2,5 roku. Podle zákona je lhůta pětiletá. Zájemci musí mít minimálně maturitu a sami si musí obstarat v ČR legální práci.

Tři čtvrtiny všech účastníků jsou vysokoškoláci

Z Ukrajiny pochází čtvrtina účastníků, téměř 15 procent z Ruska a 12 procent z Běloruska. Přes 17 procent cizinců je z Bulharska, které bylo ale v roce 2007 po vstupu do EU z projektu vyřazeno, protože jeho občané mohou v ČR pracovat a žít za stejných podmínek jako Češi. Tři čtvrtiny všech účastníků jsou vysokoškoláci.

Nezaměstnanost v ČR klesá a mnohé firmy si stěžují na to, že těžko hledají pracovníky. Vláda chce přivést sílu ze zahraničí díky zeleným kartám. Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) se již dříve zmínil o tom, že by mohly projekt ministerstva práce nahradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám