Hlavní obsah

Práci budou těžko hledat absolventi ekonomie, lékaři se bát nemusejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S hledáním práce budou mít největší problémy čerství absolventi ekonomických oborů, strojírenství a gastronomie. Ekonomická krize by naopak neměla ovlivnit poptávku po mladých zdravotnících, stavařích nebo učitelích.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Nezaměstnaných absolventů bude přibývat.

Článek

Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci úřadů práce (ÚP), který provedl Národní ústav odborného vzdělávání letos v květnu (NÚOV). Jen za květen přitom evidovaly úřady práce o 57 procent více nezaměstnaných absolventů než za stejné období minulého roku.

Podle úřadů práce stojí za horší zaměstnatelností absolventů hlavně nedostatečná odborná praxe. Shánění práce bude ale těžké i pro ty, o jejichž obor není mezi zaměstnavateli zájem. "Kadeřníci a kadeřnice mají problémy s uplatněním na trhu práce také proto, že většina zaměstnavatelů nabízí v oboru práci pouze na živnostenský list formou pronájmu křesla," konstatuje zpráva. Dlouhodobě není zájem také o absolventy různých ekonomických nástaveb.

Mladí kuchaři a číšníci zas mohou mít na pracovním trhu problémy proto, že gastronomické obory produkují příliš mnoho absolventů. V důsledku krize také nastal útlum některých strojírenských oborů, proto zřejmě nebude práce pro čerstvé zámečníky nebo elektrotechniky.

Zájem zůstává o zdravotníky a učitele

Z průzkumu ale vyplynulo, že o budoucí zaměstnání se nemusejí bát sestry, lékaři a ošetřovatelé. Ve zdravotnictví je dlouhodobý nedostatek pracovníků. Krizi by při hledání práce neměli pocítit ani budoucí učitelé a sociální pracovníci.

Vysokoškoláci obecně by se podle zaměstnanců ÚP mohli nejsnáze uchytit. Šance na uplatnění absolventů učilišť a středních odborných škol však většina úřadů hodnotila jako špatné až velmi špatné.

Spoluautorka průzkumu Pavla Skácelová řekla, že ačkoli je na pracovním trhu dlouhodobě poptávka po učních, firmy si nyní mohou na pracovním úřadě z čerstvě propuštěných řemeslníků vybírat. Podniky proto raději přijmou člověka s praxí než nezkušeného absolventa. Problémy prý budou mít zejména svářeči nebo řidiči nákladních aut. Mladým řidičům a absolventům strojírenských oborů prý také výrazně klesly šance na uplatnění v zahraničí.

Průzkumu se v květnu letošního roku účastnilo 69 úřadů práce.

Průzkumu se v květnu letošního roku účastnilo 69 úřadů práce.     

Vyhlídky absolventů některých oborů na trhu práce:

Oborpočet nezaměstnaných absolventů v dubnu 2009Nejčastější příčiny špatného umisťování absolventů
ekonomika a podnikání1289vysoké počty absolventů tohoto oboru
podnikání v oborech943dlouhodobý nezájem zaměstnavatelů o absolventy tohoto oboru
gymnázium912specializace absolventů není pro zaměstnavatele dostatečná
kuchař-číšník697nedostatečná odborná praxe
automechanik549nedostatečná odborná praxe
prodavač, obchodník489nezájem absolventů přijmout pracovní nabídku
kadeřník485dlouhodobý nezájem zaměstnavatelů o absolventy tohoto oboru
hotelnictví, turismus477široké spektrum příčin

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám