Hlavní obsah

Práce pro brigádníky bude letos dost, dostanou i více peněz

Brigádníci nebudou mít v letošním roce o práci nouzi. Firmám chybějí zaměstnanci, a proto o ně budou mít velký zájem. Díky tomu mohou brigádníci dosáhnout na lepší pozice i odměny. Vyplývá to z ankety mezi pracovními portály a personálními agenturami.

Foto: Profimedia.cz

Situace nahrává zejména brigádníkům a všem, kdo hledají krátkodobou práci.

Článek

"Firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců. Z dat, která máme k dispozici, jasně vyplývá, že nabídka práce jednoznačně převyšuje poptávku," uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá. Situace tak podle ní nahrává zejména brigádníkům a všem, kdo hledají krátkodobou práci. „Zaměstnavatelé jim nyní budou moci nabídnout i vyšší mzdy,“ dodala.

Firmy chtějí nabírat

„Obecně je zájem o pracovníky velký, a tím pádem i o brigádníky,“ souhlasil ředitel agentury McRoy Czech Tomáš Surka. Aktuálně je podle něj zájem o brigádníky do výroby, stavebnictví i služeb. S příchodem léta se požadavky ještě zvýší jako záskoky za dovolené a další sezonní či letní práce. Zájem o brigádníky mají i call centra a také kontaktní centra. "Největší zájem o brigádníky čekáme však s příchodem podzimu, kde již tradičně začne předvánoční sezona ve velikých logistických centrech, kde budeme mluvit o mnoha tisících volných pozic," dodal Surka.

Poptávka vzrostla o deset procent

„Meziročně vzrostla poptávka po brigádnících zhruba o deset procent, mzdy rostou podobným tempem,” uvedl Jiří Halbrštát z ManpowerGroup. Firmy často své pozice na plný úvazek obsazují několika brigádníky, kteří se lépe shánějí. Někteří lidé často nehledají vyloženě novou práci nastálo, ale pouze přivýdělky. Jsou to jak studenti, tak i rodiče s malými dětmi, zdravotně postižení nebo důchodci. „Jedná se o způsob, jak v době nedostatku vhodných uchazečů oslovit skryté rezervy na trhu práce,“ vysvětlil Halbrštát.

Odměny porostou

Proti loňskému roku podle Lenky Černé porostou odměny i za sezónní práce, a to až o deset procent. Nejlépe na tom budou pracovníci v Praze. Zatímco v regionech si vydělají číšníci a servírky minimálně 60 Kč za hodinu, v Praze si přijdou až na dvojnásobek. Navíc si polepší i o spropitné. V oboru stavebnictví se hodinová odměna pohybuje u stavebních dělníků v regionech okolo 80 korun, zedníci si vydělají i 110 Kč za hodinu. „Opět platí, že v Praze si přijdou na lepší odměnu,“ upozornila Černá.

Osmdesát korun je minimum

Platy jsou různé podle odvětví. Obecně podle Surky platí, že za méně než 80 Kč na hodinu mimo Prahu a 100 Kč v Praze se brigádníci shánějí jen velmi těžko. Dá se předpokládat, že s blížící se sezónou bude situace s volnými uchazeči ještě horší. "Čekáme tedy, že i firmy budou muset platy navýšit," poznamenal Surka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám