Hlavní obsah

Pošťáci v Bagdádu: hrdinové v každodenním ohrožení života

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Mottem newyorských doručovatelů je nápis nad vchodem hlavní pošty, hlásající, že sníh, déšť, horko ani tma pošťáky neodradí od dokončení obchůzek. Bagdádská pošta práci svých zaměstnanců formálně nijak nevymezuje, ale tamní pošťáci brázdící válkou zničené ulice se řídí neoficiálním rčením, že pošta musí být doručena bez ohledu na létající kulky a explodující bomby.

Článek

Ředitel místní pošty Safaadín Badr to dobře ví a své doručovatele považuje za účastníky svaté války, napsala agentura Reuters. Je neuvěřitelné, že v Bagdádu, jehož ulice se staly bojištěm a kde se lidem nedostává vody, elektrické energie a benzinu, nepřestaly fungovat doručovatelské služby.

Čtyřiačtyřicetiletý Sámir Abbás v oboru pracuje 25 let a jeden ze svých pracovních dnů popisuje takto: "Mám na starosti nebezpečnou čtvrť Saadún. Jednou, když jsem tudy projížděl, vypukla palba. Zastavil jsem, schoval jsem se, a když přestali střílet, pokračoval jsem dál." Je zvyklý denně měnit trasu svých pochůzek, zejména když veze peníze vybrané za telefonní účty.

Díky četným hlídkám a důsledným kontrolám v bagdádských předměstích se podařilo trochu zredukovat masakry mezi sunnity a šíity i pumové atentáty. Jenomže v ulicích sedmimilionové metropole je stále dost ozbrojených milicionářů a bomby nepřestávají být pro pošťáky prodírající se džunglí betonových zátarasů hrozbou.

Najít adresáta bývá často odysea

Badr ví, že největší problémy jeho lidem dělají zablokované ulice a taky betonové stěny, kterými jsou často obehnány celé čtvrtě, takže lidé musejí používat jenom omezený počet vjezdů. Najít adresáta zásilek je často několikahodinová odysea.

Být tady pošťákem se nedá srovnat s prací v jiných městech. Domy nemají poštovní schránky. Někdy strávíte hodiny, abyste našli ten správný dům, a nakonec zjistíte, že se dotyčný odstěhoval. Tam, kde není poštu kam vhodit, musíme najít souseda anebo aspoň dopis zasunout pod dveře, popisuje náplň své práce Abbás.

Poštovní obvody podle víry

Tak jako se za pochodu mění mapa Bagdádu, přehazují se také obvody jednotlivých doručovatelů. Šíité a sunnité si mezi sebou vyměňují teritorium, aby docházeli do oblastí svých souvěrců a nikoli potenciálních nepřátel. U nás se vyměnilo 21 lidí, říká Hajaví Azáví, když přebírá v bagdádské centrále zásilky pro svou pobočku v Abú Ghrajbu.

Toto sunnitské předměstí je spolu se čtvrtěmi Daura, Amíríja nebo Tarmíja považované za natolik nebezpečné, že tam pošťáci do ulic nevycházejí vůbec. Tam se lidem jenom zatelefonuje, aby si přišli zásilky vyzvednout na poštu sami.

Od invaze z roku 2003 byly v Bagdádu zničeny čtyři ze 72 poštovních úřadů. Ve čtvrti Amil byl jeden pošťák zabit. "Ano, naše práce je rozhodně nebezpečná. Ale já bych neměnil, dělám ji přes 20 let a mám ji rád," říká doručovatel ze čtvrti Karráda abú Mustafá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám