Hlavní obsah

Poradna: Zaručená mzda – co to vůbec je a kdo na ni má nárok?

Každý z nás se běžně setkává s pojmem minimální mzda, tedy minimální odměnou za práci, kterou je zaměstnavatel povinen vyplatit každému zaměstnanci. Málokdo už ale zná pojem zaručená mzda. Co přesně představuje? Jak se s ní v praxi nakládá? A kde zjistíte výši zaručené mzdy, která vám náleží?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V poslední době se hodně mluví o minimální mzdě. Jak je to ale se zaručenou mzdou? Pracuji na pozici baliče na lince. Tato pozice je ve 2. pracovní skupině, pro kterou je stanovena nejnižší úroveň hodinové mzdy 60,70 Kč. My však máme 56 Kč za hodinu. Jedná se v případě zaručené mzdy o základní hodinovou mzdu nebo celkovou mzdu navýšenou o jiné příspěvky zaměstnavatele? A pro koho tarify zaručené mzdy platí? Nemáme odborovou organizaci, tak se nemáme ani s kým poradit.

Minimální vs. zaručená mzda

Minimální mzda představuje nejnižší přípustnou odměnu, kterou musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci za vykonanou práci. Zatímco v roce 2015 činila základní sazba minimální mzdy 9.200 Kč hrubého za měsíc, resp. 55 Kč hrubého za hodinu, od 1. 1. 2016 dojde ke zvýšení měsíční sazby na 9.900 Kč, resp. hodinové sazby na 58,70 Kč. Výše minimální mzdy je stejná pro všechny druhy a kategorie prací a uplatní se na všechny základní pracovněprávní vztahy, tedy i na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Zaručená mzda zohledňuje oproti minimální mzdě složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce a podle toho stanoví její „nejnižší cenu“. Podle uvedených kritérií se celkem 8 úrovní zaručené mzdy přiřazuje k 8 kategoriím prací podle jejich náročnosti. Zaručená mzda se však na rozdíl od minimální mzdy uplatní pouze v pracovním poměru, nikoliv u DPP/DPČ.

Výše zaručené mzdy pro konkrétní práci

Zatímco nejnižší úroveň zaručené mzdy pro práce zařazené v 1. (nejnižší) kategorii se rovná minimální mzdě, další úrovně zaručené mzdy pro práce ve vyšších kategoriích se postupně zvyšují. Pro 8. (nejvyšší) kategorii prací tak činí nejnižší úroveň zaručené mzdy alespoň dvojnásobek minimální mzdy (od 1. 1. 2016 19.800 Kč měsíčně nebo 117,40 Kč za hodinu).

Na odpovídající zaručenou mzdu mají nárok všichni zaměstnanci vykonávající práci v dané kategorii. Nedosáhne-li jejich měsíční nebo hodinová mzda příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy, (a to bez započítané mzdy za práci přesčas nebo příplatků za práci ve svátek, o víkendu, v noci nebo ve ztíženém pracovním prostředí), je zaměstnavatel povinen zaměstnanci tento rozdíl doplatit.

Shrnutí

Pokud jste zaměstnán v pracovním poměru a zaměstnavatel vám za vaši práci vyplatil v daném měsíci méně než nejnižší úroveň zaručené mzdy odpovídající této kategorii, (za práci zařazenou do 2. kategorie tedy 60,70 Kč za hodinu, resp. 10.900 Kč za měsíc – přičemž od 1. 1. 2016 se tyto částky zvýší), můžete se po něm domáhat doplatku do výše zaručené mzdy.

Pokud vám zaměstnavatel odmítne vyhovět, můžete kontaktovat příslušný inspektorát práce s podnětem na porušení zákonné povinnosti zaměstnavatele, případně tento nárok uplatnit soudní cestou. Můžete dokonce i okamžitě zrušit pracovní poměr, a to v případě nevyplacení doplatku do 15 dnů po uplynutí období splatnosti vaší mzdy za daný měsíc.

Odpovídaly Lucie Hořejší a Petra Šmirausová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Jdu za lepším, dávám výpověď!

Skoro každého zaměstnance po nějaké době strávené na jednom pracovním místě láká okusit něco nového a změnit své pracovní prostředí. Naopak zaměstnavatelé si...

Výběr článků

Načítám