Hlavní obsah

Poradna: Vracím se po dlouhé nemoci do práce – musím k lékaři?

V souvislosti se stále ještě celkem novou úpravou pracovnělékařských služeb, které jsou dosud často označované jako závodní preventivní péče, se objevuje celá řada nejasností – například otázka, kdy se musí zkoumat zdravotní způsobilost zaměstnance k práci. Jestli jen při nástupu a pak ve stanovených pravidelných intervalech? Nebo i v jiných případech? Například když je zaměstnanec dlouhodobě nemocný…

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Může mě zaměstnavatel po 3 měsících nemoci poslat k závodnímu lékaři na prohlídku, aby se znovu ověřilo, zda jsem schopen dělat svoji práci, když jsem před rokem podobnou prohlídku absolvoval se závěrem, že jsem způsobilý? A co se stane, když závodní lékař nebude mít volno (nebo bude mít dovolenou) a objedná mě na pozdější termín?

Pracovnělékařské prohlídky

Zaměstnavatel je podle zákona povinen vysílat uchazeče o zaměstnání / zaměstnance na pracovnělékařské prohlídky ke svému poskytovateli pracovnělékařských služeb známému jako „závodní lékař“ (nebo k registrujícímu praktickému lékaři uchazečů / zaměstnanců, je-li jejich práce z hlediska rizik zařazena do 1. kategorie).

Vzhledem k tomu, že cílem pracovnělékařských prohlídek je ověření, zda je uchazeč / zaměstnanec zdravotně způsobilý ke sjednané práci, nestačí zjištění, že tomu tak je pouze před nástupem do práce, ale tuto způsobilost je nutné pravidelně ověřovat i během trvání pracovněprávního vztahu.

Mimořádné prohlídky

Kromě vstupní a periodické prohlídky však zákon počítá také s mimořádnými prohlídkami. Kromě jiných důvodů má být zaměstnanec vyslán na mimořádnou prohlídku také vždy, když dojde k přerušení práce z důvodu nemoci po dobu delší než 8 týdnů (zpravidla s výjimkou prací zařazených v 1. kategorii).

Doba provedení mimořádné prohlídky

Pokud důvodem prohlídky je dlouhodobá pracovní neschopnost zaměstnance a zaměstnanec bezprostředně po jejím skončení nemohl absolvovat mimořádnou prohlídku (například kvůli zmíněné dovolené „závodního lékaře“), pak mu zaměstnavatel přesto může znovu přidělovat práci, za předpokladu, že

Pokud důvodem prohlídky je dlouhodobá pracovní neschopnost zaměstnance a zaměstnanec bezprostředně po jejím skončení nemohl absolvovat mimořádnou prohlídku (například kvůli zmíněné dovolené „závodního lékaře“), pak mu zaměstnavatel přesto může znovu přidělovat práci, za předpokladu, že • je předchozí posudek stále ještě platný a

• zaměstnavatel nemá žádné konkrétní pochybnosti, proč by zaměstnanec nemohl pracovat.

Jestliže již ale uplynula lhůta, po kterou byl předchozí posudek platný, pak mu zaměstnavatel nesmí přidělovat dál práci a měl by počkat na pravomocný lékařský posudek. Do této doby zaměstnanec může čerpat dovolenou, nebo být na překážkách v práci. Avšak v případě překážek v práci bude mít nárok na náhradu mzdy jedině, pokud tyto překážky nezavinil.

Shrnutí

Zaměstnavatel je oprávněn – a v případě dlouhé nemoci zpravidla i povinen – vyslat vás na mimořádnou prohlídku za účelem ověření vaší zdravotní způsobilosti k práci. Pokud tuto prohlídku nemůžete hned absolvovat, zaměstnavatel je nadále oprávněn vám přidělovat práci, pokud ještě trvá lhůta, po kterou jste byl uznán zdravotně způsobilým v předchozím posudku.

Odpovídal David Borovec z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Jak moc musíme pracovat přesčas?

Všichni dobře víme, kolik času musíme strávit v práci. Pokud nepracujeme na částečný úvazek, standardně to je 40 hodin týdně (v některých případech, např. při...

Výběr článků

Načítám