Hlavní obsah

Poradna: Více peněz při minimální mzdě

Právní předpisy se u nás mění často raketovou rychlostí. Některé změny jsou pro běžného člověka nepodstatné a mnohdy si jich ani nevšimne. To se však netýká změny výše minimální mzdy, která podle řady právních předpisů (od exekučního řádu až po zákon o daních z příjmů) slouží jako výchozí hodnota pro nejrůznější výpočty, které nás ovlivňují a které je nutné od 1. srpna 2013 upravit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dozvěděl jsem se, že se od 1. 8. 2013 zvýšila výše minimální hodinové mzdy, ale můj zaměstnavatel mi řekl, že se na mě tato změna nevztahuje, protože můj pracovní poměr existoval již před touto změnou. Je to pravda, přijde mi to fakt divné?

Minimální mzda

Od vzniku pracovního poměru je každý zaměstnavatel zaměstnanci povinen vyplácet mzdu nebo plat. Jejich výše nesmí být nikdy nižší, než výše zákonné minimální mzdy.

Minimální mzda je minimální částka, kterou musí zaměstnavatel svému zaměstnanci vyplatit. Do této částky se nezapočítávají mzda za práci přesčas, příplatky za práci ve svátek, o víkendu nebo v noci ani za práci ve ztíženém pracovním prostředí. Naopak se započítávají odměny, bonusy, osobní ohodnocení a další.

Výše minimální mzdy

Výše minimální mzdy nezohledňuje náročnost či kvalitu odvedené práce. Nezáleží ani na tom, zda je zaměstnanec zaměstnán na základě pracovního poměru, nebo dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti. Ve všech případech se uplatní stejná výše, kterou stanoví vláda svým nařízením.

Vládní nařízení, které nabylo účinnost dne 1. srpna 2013, zvýšilo jak minimální hodinovou mzdu ze 48,10 Kč na 50,60 Kč, tak minimální měsíční mzdu z 8.000 Kč na 8.500 Kč. Tyto nové sazby se automaticky vztahují na všechny zaměstnance bez ohledu na to, jakou formou jsou zaměstnáni. Jedinou výjimku představují zaměstnanci pobírající invalidní důchod, na které se stále vztahuje starý režim 8.000 Kč měsíčně nebo 48,10 Kč za hodinu.

Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel musí zaměstnanci poskytovat mzdu/plat nejméně ve výši minimální mzdy, vztahuje se nová výše minimální mzdy na každého zaměstnance automaticky, bez ohledu zda již v pracovním poměru několik let je, nebo do něj vstupuje.

Shrnutí

Pokud jste vyplácen minimální hodinovou mzdou a váš zaměstnavatel by ji automaticky nezvýšil od účinnosti předmětného vládního nařízení (tedy od 1. 8. 2013), porušil by tím zákon. Státní úřad inspekce práce mu za toto porušení může uložit pokutu až do výše 500.000 Kč.

Samozřejmě máte právo se doplatku do výše minimální hodinové mzdy domáhat soudně. Než se vydáte soudní cestou, doporučujeme zaměstnavatele o změnách ještě jednou informovat. Nařízení je zcela nové a nemusel se o něm ještě dozvědět. Nová výše hodinové/měsíční minimální mzdy se zaměstnancům na výplatních páskách ve většině případů objeví až s výplatou za měsíc srpen, tudíž na edukaci zaměstnavatele máte stále čas.

Odpovídaly Nataša Randlová aMichaela Prokopová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Láska na pracovišti

Partnerské vztahy na pracovišti nejsou nijak ojedinělým jevem. Jejich úskalí se diskutují zejména v ordinacích psychologů a psychiatrů. Tato problematika...

Poradna: Úpravy pracovní doby pro rodiče

Je velice časté, že zaměstnanci pečující o malé děti potřebují upravit pracovní dobu tak, aby se mohli svým dětem dostatečně věnovat. Zákoník práce těmto...

Výběr článků

Načítám