Hlavní obsah

Poradna: Tropické dny v práci – jak je to s pitným režimem zaměstnanců?

Určitě to také znáte – stupnice venku na teploměru ukazuje více než 30 °C a teplota na pracovišti ji pocitově ještě překonává. V takovém horku je nutné dodržovat pitný režim. Má však zaměstnavatel povinnost vám zajistit dostatečný přísun tekutin, nebo si nápoje musíte obstarat sami?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek
Pracuji v kanceláři a v letních měsících zde máme opravdu horko. Proto bych se vás chtěla zeptat, od kolika stupňů a jak dlouho musí trvat vysoké teploty, aby zaměstnanci v letním období měli nárok na pitnou vodu od zaměstnavatele?

Zvýšená zátěž pro lidský organismus

Vysoké teploty znamenají zvýšenou zátěž pro lidský organismus a tudíž i snížení pracovní výkonnosti a zhoršení pracovních podmínek zaměstnanců. Na tuto situaci musí zaměstnavatel operativně reagovat a zajistit, aby zaměstnanci měli dostatečný příjem tekutin.

Zákon v tomto směru rozlišuje tzv. ochranné nápoje a nápoje zajišťující pitný režim.

Zajištění pitného režimu zaměstnavatelem

Zaměstnavatel má ze zákona povinnost poskytnout svým zaměstnancům pitnou vodu. Tato povinnost nedopadá jen na zajištění pitného režimu, ale i na zajištění dostatečného množství vody pro osobní hygienu zaměstnanců a pro případ potřeby i při poskytnutí první pomoci.

V tomto případě tedy pitná voda není vázána na dosažení určité teploty, ale zaměstnavatel ji musí zaměstnancům poskytovat celoročně.

Horké provozy

V tzv. horkých provozech, tedy na pracovištích, kde není možné odstranit tepelnou zátěž, má zaměstnavatel povinnost poskytovat ochranné nápoje. Obecně do této kategorie řadíme např. řidiče autobusu, pekaře, slévače apod.

Kancelář zpravidla horký provoz nepředstavuje, avšak pokud by v ní nebyla klimatizace a teplota by se v ní vyšplhala na více než 31 °C, tak by do tzv. horkých provozů spadala také.

Ochranné nápoje

Jako ochranný nápoj se poskytuje slabě mineralizovaná přírodní minerální voda, pramenitá voda či jiný obdobný druh vody. Ochranný nápoj nesmí být příliš slazený (nesmí obsahovat více než 6,5 procent cukru).

Co se týče alkoholu, tak právní předpisy připouštějí nápoje s obsahem jednoho procenta alkoholu – lze tedy poskytovat např. nízkostupňové pivo apod. (platí však zákaz podávání mladistvým zaměstnancům).

Objemově pak musí ochranný nápoj zaměstnanci pokrýt alespoň 70 % tekutin, které během osmihodinové směny ztratil.

Nárok zaměstnanců pracujících v kanceláři vzniká až při vyšších / extrémních teplotách, tj. 31 °C – 36 °C. Konkrétně zaměstnanec pracující v kanceláři např. při 34 °C  ztratí za 8 hodin cca 2 litry tekutin a zaměstnavatel mu tak musí poskytnout 1,4 litru ochranného nápoje.

Shrnutí

Nárok na pitnou vodu máte bez ohledu na teplotu na vašem pracovišti. V případě, že teplota bude opravdu extrémní a v kanceláři bude dosahovat 31 °C a více, tak vám navíc vzniká nárok na tzv. ochranné nápoje (obecně minerální vody), které vám zaměstnavatel musí obstarat.

Odpovídali Tomáš Neuvirt a Kristýna Menzelová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám