Hlavní obsah

Poradna: Mohou se zaměstnanci bránit proti instalaci kamerového systému na pracovišti?

V posledních letech stále víc zaměstnavatelů používá na svých pracovištích kamerové systémy, aby ochránili svůj majetek. Často však opomíjí oprávněné zájmy „sledovaných“ zaměstnanců. Naráží tu totiž na sebe dvě základní práva: právo zaměstnavatele na ochranu majetku proti právu zaměstnance na ochranu soukromí. Které z nich bude mít přednost? A za jakých podmínek?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji v pekárně, kde majitel nechal nainstalovat kamerový systém. Sleduje nás, jak pracujeme, a kromě toho se pod kamerou musíme podepisovat, aby věděl, v kolik hodin opouštíme pracoviště a zamíříme do šatny. Celý systém má přitom napojený na internet, takže nás může sledovat i z domova. Takový přístup se mi nelíbí, přijde mi nemorální – můžeme se nějak bránit?

Ochrana soukromí vs. ochrana majetku

Soukromí každého zaměstnance na pracovišti a ve společných prostorách zaměstnavatele (např. ve vstupní hale nebo šatně) je primárně chráněno před otevřeným i skrytým sledováním zaměstnavatele. Pokud má však zaměstnavatel závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze jeho činnosti, může soukromí zaměstnanců částečně omezit a sledování zavést.

Závažným důvodem může být ochrana majetku zaměstnavatele nebo života a zdraví zaměstnanců. V takovém případě zaměstnavatel musí přímo informovat zaměstnance o rozsahu a způsobu sledování. Důvodem by však neměla být kontrola výkonu práce zaměstnance, ani řádného využívání pracovní doby – z takového důvodu by tedy zaměstnanci neměli být soustavně sledováni.

Kamerový systém je v zásadě možné použít v situaci, kdy sledovaného účelu nelze dosáhnout jinak. V žádném případě však nelze umístit kamerový systém tak, aby byly jeho prostřednictvím sledovány prostory určené ryze k soukromým účelům – např. toalety, sprchy, šatny.

On-line sledování nebo záznam?

Pokud zaměstnavatel pořizuje z kamerového systému záznam, vzniká mu celá řada dalších povinností podle zákona o ochraně osobních údajů. Zejména je povinen tuto činnost oznámit Úřadu na ochranu osobních údajů, informovat zaměstnance o rozsahu a účelu pořizování záznamu, a o dalších skutečnostech. V neposlední řadě zaměstnavatel musí záznam zabezpečit proti neoprávněnému přístupu cizích osob.

Popsaný případ

Pokud jste jako zaměstnanci pekařství sledováni na pracovišti po celou vaši pracovní dobu (kamery jsou na vás namířeny soustavně s výjimkou přestávky na jídlo a oddech, kterou trávíte mimo pracoviště, apod.) a hlavním důvodem tohoto sledování je kontrola vaší práce a přítomnosti na pracovišti v pracovní době, pak se bude s největší pravděpodobností jednat o nepřiměřené sledování.

Stejné by se posoudila také povinnost podepisovat se pod kamerou, pokud je skutečným důvodem kontrola využívání pracovní doby. Pro takovou kontrolu v pekařství závažný důvod spočívající ve zvláštní činnosti zaměstnavatele nebude zřejmě existovat a v takovém případě by se jednalo o nepřiměřené sledování.

Pokud máte pocit, že vás zaměstnavatel neoprávněně (nepřiměřeně) sleduje, je možné se v této souvislosti obrátit na Státní úřad inspekce práce nebo Úřad na ochranu osobních údajů.

Shrnutí

Pokud je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající v povaze jeho činnosti, je oprávněn provozovat na pracovišti a ve společných prostorách kamerový systém. Nikdy však nesmí nadměrně zasahovat do práv zaměstnanců na ochranu osobního a soukromého života a zároveň musí zaměstnance předem informovat. V případě, že zaměstnavatel z kamerového systému navíc pořizuje záznam, musí podle zákona o ochraně osobních údajů dodržovat další povinnosti.

Odpovídaly Romana Náhlíková Kaletová a Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Podmínky agenturního zaměstnávání

Agenturní zaměstnávání představuje v současnosti oblíbený trend tzv. flexibilního zaměstnání – proto se s ním často setkávají sezonní pracovníci, studenti...

Výběr článků

Načítám